wtorek, 23 marca 2021

Torcik jabłkowy z galaretką.

 Były obiady, więc teraz deser. Zwykły, staromodny... ale smaczny i tradycyjny. Na każdą okazję i bez okazji, to co?! 

Zapraszam.



Składniki na ciasto;
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
5 łyżek cukru kryształu
szczypta soli

Przygotowanie;
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksujemy. Kiedy piana będzie szklista a cukier nie będzie wyczuwalny dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Mąkę przesiewamy przez sitko, porcjami dodajemy do piany delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto delikatnie, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp, 175C.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe;
Składniki;
1,5 kg jabłek
3 lub więcej łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo;
2 galaretki pomarańczowe

Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do garnka, dodajemy ok 3 łyżek cukru. Smażymy około 40 minut aż zrobią się szkliste. Pod koniec smażenia dosypujemy dwie galaretki cytrynowe. Jeśli mus jest za mało słodki, dosładzamy. Odstawiamy. Dwie galaretki pomarańczowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto biszkoptowe kroimy na dwa krążki. Jeden krążek wkładamy do tortownicy, wykładamy połowę uprażonych jabłek, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy znów jabłka, wyrównujemy. Wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki.  Tężejącą galaretkę pomarańczową wylewamy na wierzch, chłodzimy.





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz