piątek, 26 marca 2021

Wielkanocny koszyk - drożdżowy.

 Koszyk ten wykonałam w ubiegłym roku z moją córką. Czasy były jakie były, więcej siedzieliśmy w domu. W zasadzie za dużo to się nie zmieniło ;-) Święta również spędzaliśmy w domu. Kościoły były puste w tamtym czasie, ludzie nie chodzili do nich, my także ... i tak właśnie z nadmiaru wolnego czasu powstał ten oto koszyk.
To świetna zabawa i pomysł na wspólne spędzanie czasu z dziećmi... 
Polecam, bo święta już tuż tuż... a dekoracja pięknie się prezentuje na stole wielkanocnym. 



Składniki;
4 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
25 g drożdży
pół szkl. ciepłej wody
pół szkl. ciepłego mleka
1 jajko
1/4 szkl oliwy

Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania koszyka

Przygotowanie;
Połączyć wodę z mlekiem. Do miski przesiać mąkę.  Zrobić  wgłębienie, rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać wodą wymieszaną z mlekiem. Lekko oprószyć mąką i odstawić na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.  Następnie dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać elastyczne ciasto. Jeśli się będzie kleić to podsypać delikatnie mąka. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 
Żaroodporną miskę o średnicy około 20 cm należy owinąć folia. Ja użyłam foremkę na babkę. 
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną największą na koszyk, Drugą na dekoracje koszyka, a trzecia na rączkę. Zaczynamy od dekoracji, to nic innego jak okrągły warkocz o średnicy koszyka. Wkładamy go na blachę z wyposażenia piekarnika ,odstawiamy na chwilkę aż lekko podrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoto. Następnie robimy rączkę. Odstawiamy do góry nogami formę babkową. Robimy warkocz o długości foremki. Nakładamy na formę, tworząc kształt rączki. Znów odstawiamy na chwilę, smarujemy i do piekarnika na kilkanaście minut. Pieczemy w temp. 180C. 
Na końcu robimy koszyk. Ciasto wałkujemy na grubość około  centymetra, tniemy na paski o szerokości około 1,5 cm. Zaczynamy od układania pasków pionowo, promieniście. Następnie przeplatamy poziomo. I tak do czasu zrobienia całego koszyka. Dół kończymy równym paskiem, aby po upieczeniu brzeg koszyka był równy. Odstawiamy znów do wrośnięcia, smarujemy jajkiem i do piekarnika na około 25- 30 min. Należy kontrolować czas. 

Po wystudzeniu, delikatnie koszyk odklejamy od folii. Spinamy wykałaczkami całość. 
Napełniamy owocami lub słodyczami, będzie stanowił piękną dekorację wielkanocnego stołu. 





Wesołych Świąt! 

2 komentarze: