wtorek, 30 maja 2017

Udka pieczone w marynacie ketchupowej.

Tak przygotowane mięso nadaje się na niedzielny obiad ale nie tylko, koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam!


Składniki;
5 udek z kurczaka
1 szklanka ketchupu
1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oleju

Przygotowanie;
Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso, i obtaczamy w marynacie aby całe udka były pokryte ketchupem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka jeszcze raz obtaczamy w marynacie i przekładamy do formy do zapiekania. Podlewamy wodą, tak aby dno było nią pokryte.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jakiś czas udka polewamy powstałym sosem. Jeśli wyparuje , mięso co jakiś czas podlewamy wodą.


 Smacznego!

sobota, 27 maja 2017

Ciasto jaglano migdałowe (bezglutenowe)

Weekend już w pełni więc chyba najwyższa pora aby pomyśleć o czymś słodkim. Wszak ciasto być musi! dziś pomijam wszystkie kremy, bezy itd. Na blogu zagościło "zdrowe" i ekspresowe  ciasto bezglutenowe. A składniki do przygotowania go znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl
Zapraszam.


Składniki;
15 dag mąki jaglanej Skworcu
5 dag mąki migdałowej Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jajka
pół łyżeczki sody
3 łyżki oleju
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao Skworcu

Przygotowanie;
W jednej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Do drugiej wkładamy żółtka i cukier. Miksujemy chwilę aż masa zjaśnieje, następnie dodajemy olej, mąkę, proszek oraz sodę. Miksujemy do połączenia składników. Konsystencja będzie przypominać trochę kruche ciasto(tak ma być ). Następnie wkładamy białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników.  Foremkę spryskujemy olejem i obsypujemy mąką migdałową. ( u mnie jest to tortownica o średnicy 16 cm. )Wykładamy połowę ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na wierzch. Możemy łyżką zrobić tzw. esy floresy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180C około 40 min.
Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

piątek, 26 maja 2017

Ekspresowe ciasto idealne dla MAMY!

Dziś DZIEŃ MAMY!

Najwspanialszy dzień w roku. Sama już nią jestem od kilku lat więc mam szczęście znaleźć się w gronie kobiet które obchodzą to piękne święto.
Chciałabym Wam życzyć samych radości , samych słonecznych dni. Aby Wasze dzieci były dla Was jasnym promyczkiem który rozświetla każdy mrok. Abyście jak najmniej wylały łez bo przecież i tak bywa nie raz... a w tych gorszych chwilach miały zawsze oparcie w swoich dzieciach. Abyście zawsze miały siłę - bo my MAMY musimy ją mieć ... i abyście zawsze miały dla kogo żyć!

Jeśli na ten post trafią "dzieci" z pewnością zdążycie jeszcze to ciasto przygotować dla swojej kochanej mamy. Robi się je ekspresowo a gwarantuje posmakuje każdej mamie. Może nie jest wystawnym tortem ale jeśli zrobicie go z sercem Wasze mamy będą zachwycone! A popołudnie z kawałkiem ciasta i filiżanką herbaty będzie wyjątkowe!


Składniki;
3/4 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
4 jajka
kilka kropel olejku śmietankowego
około szklanka jagód ( mogą być mrożone)

Przygotowanie;
Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy chwilę. Na samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody. Możemy użyć innych sezonowych owoców. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180C około 50 min lub więcej, co jakiś czas należy sprawdzać.
Po przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
Ps. to ciasto wychodzi zawsze więc czekam na Wasze zdjęcia wypieków!

czwartek, 25 maja 2017

Makaron w sosie śmietanowym z groszkiem i selerem naciowym.

Makaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe.
Polecam.


Składniki;
20 dag makaronu pełnoziarnistego
20 dag zielonego groszku
7-8 łodyg selera naciowego
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła klarowanego
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
sól, pieprz do smaku, przyprawa do kurczaka.

Przygotowanie;
Makaron gotujemy zgodnie z poleceniem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy przyprawą do kurczaka. Dolewamy śmietankę, dorzucamy groszek oraz pokrojony seler. Wszystko mieszamy od czasu do czasu i dusimy aż sos się zredukuje i wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy makaron i dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy. Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolać około pół szklanki wody z gotowania makaronu.


Smacznego!

poniedziałek, 22 maja 2017

Recenzja ksiażki Ewy Chodakowskiej - Zdrowe koktajle, a także przepis na jeden z nich...

Zdrowe koktajle to kolejna książka Ewy Chodakowskiej. Trenerka od  kilku lat wyznacza trendy dotyczące zdrowej diety a także zachęca do ćwiczeń aby nasza sylwetka była do pozazdroszczenia. Koktajle zastępują pełnowartościowe posiłki, można je zabrać w plener, do pracy czy też na uczelnię. Książka od Edipress Ksiązki to naprawdę zbiór świetnych propozycji koktajlowych.


Została podzielona na 4 działy.
Pierwszy z nich to Śniadania.



Autorka przekonuje aby nasze codzienne posiłki bazowały na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych , błonnika a także oksydantów jak również wody.
Zasada którą należy się kierować to ; Smacznie, Zdrowo i Kolorowo.

Kolejny dział to - Przekąski.


Health & Beauty
Koktajle przede wszystkim wspomagają nasze zdrowie. Zawierają moc antyoksydantów. To dzięki nim poprawia się stan naszej cery, włosów i paznokci. Regularne spożywanie koktajlów to także mniejsza ochota na słodycze. A to dlatego gdyż koktajle zawierają dużą dawkę błonnika który sprawia, że czujemy sytość przez długi czas.



I ostatni dział to koktajle dla Panów!
Koktajle w przypadku panów powinny dostarczać magnezu, selenu, cynku, potasu i witamin z grupy B. W przepisach uwzględniono zapotrzebowanie organizmu na dawkę witamin w trakcie intensywnego dnia. Na pewno przypadną do gustu nie jednemu Panu.





Każdy koktajl zawiera ilość kcal, to bardzo pomocna rzecz w przypadku osób które są na diecie.
Są także oznaczenia które mówią nam czy dany koktajl jest;
- bez mleka
- bez glutenu
- superfoods
- po treningu
Książka zawiera 100 przepisów na pyszne koktajle.

Tytuł; Zdrowe koktajle - aktywna, pełna energii, szczupła.
Wydawnictwo; Edipresse Książki
Autor; Ewa chodakowska, Marta Kielak, Lefteris Kavoukis
Oprawa ; twarda
Objętość; 220 stron

Ja jestem pod wielkim wrażeniem propozycji koktajlowych , postanowiłam spróbować kilku i chyba mogę powiedzieć, że wciągnęły mnie na maxa!
Dziś zapraszam Was na koktajl bananowo - cytrusowy z nutą kokosu.
Składniki;
średni banan
pół małej pomarańczy
1/4 grejpfruta
2 szczypty mielonego cynamonu
2 łyżeczki oleju kokosowego
3 łyżeczki wiórek kokosowych

Owoce należy obrać i wszystko razem zblendować. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolać odrobinę wody.



A Wy co myślicie o tej książce? zapraszam do komentowania!
Miłego dnia!

piątek, 19 maja 2017

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem.

Rabarbar rządzi więc dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z rabarbarem właśnie. Dodatkowa słodycz kruszonki świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem...


Składniki;
35 dag mąki pszennej
15 g  świeżych drożdży
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
 5 dag masła

Nadzienie;
ok 70 dag rabarbaru
4-5 łyżek cukru (lub więcej)
2 łyżki wody

Kruszonka;
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka twardego masła

Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na patelnię. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje.
Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe okrągłe bułeczki. Następnie dno kubka lub szklanki "zamaczamy" w mące i stawiamy na bułeczce, mocno dociskając aby zrobić wgłębienie jednak nie uszkadzając dna bułki. We wgłębieniu układamy porcje rabarbaru.
I tak do wykorzystania składników.
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Posypujemy każdą bułeczkę po wierzchu. Pieczemy do złotego koloru w 180C.


Smacznego!

 

sobota, 13 maja 2017

Ciasteczka orzeszki z nadzieniem z płatków owsianych.

Te przepyszne ciasteczka wymagają trochę więcej pracy , ale raz na jakiś czas można zaszaleć i je przygotować. Za oknami brzydko więc spacery raczej nie wchodzą w grę. Proponuję rodzinne pieczenie orzeszków, co Wy na to?



Składniki na ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
25 dag miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
pół szklanki cukru
płaska łyżeczka sody

Składniki na masę;
6 łyżek mleka
6 łyżek masła
5 łyżek cukru
5- 6  łyżek kakao Skworcu
2 szklanki płatków owsianych lub żytnich Skworcu
3- 4 łyżki posiekanych orzechów nerkowca Skworcu

Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Patelnie do orzeszków lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem.
Ja część nadziałałam także masą kajmakowa.

Przygotowanie masy;
Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu aż cukier się rozpuści, następnie dodać przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dolać odrobinę mleka. Do masy dodać płatki a także orzechy. Wymieszać a po lekkim przestudzeniu napełniać połówki orzechów i je sklejać.


Smacznego!

Inspiracja tutaj.

wtorek, 9 maja 2017

Pełnoziarnisty makaron w sosie śmietanowym ze szparagami.

Polecam danie z serii...  ekspresowe! Robię je wtedy kiedy czas mnie goni, kiedy świeci piękne słońce i czas wyjść na spacer zamiast stać przy kuchence... Na takie okazje jest idealne, polecam!


Składniki;
20 dag makaronu pełnoziarnistego

1 filet (pojedynczy) z kurczaka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła klarowanego
przyprawa do gyrosa do smaku
200 ml śmietany kremówki 30%
pół pęczka zielonych szparagów


Przygotowanie;
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy około 3-4 min. (Wcześniej należy odłamać zdrewniałe końcówki, zielonych szparagów nie obieramy) Kiedy szparagi są miękkie dorzucamy wierzchołki zaledwie na dwie minuty. One są bardzo delikatne więc gdybyśmy całe szparagi wrzucili razem  rozgotowały by się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Dodajemy do sosu śmietanowego. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest bardzo gęsty i zostało go bardzo mało wtedy możemy dolać około pół szklanki wody z gotowania makaronu.


Smacznego!

poniedziałek, 8 maja 2017

Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami.

Dziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej którą możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl
Do tego rabarbar, płatki migdałowe i wyszło mega pysznie...


 
Składniki na ciasto;
2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej Skworcu
20 dag masła
1 jajko ( do ciasta dodajemy tylko żółtko)
1/3 szkl. cukru trzcinowego 
1 łyżka kwaśnej śmietany
 
Na nadzienie;
ok. 10 lasek rabarbaru
 
Dodatkowo;
2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu  do posypania po wierzchu
białko do posmarowania wierzchu ciasta
 
Przygotowanie;
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtko, mąkę przesianą a także śmietanę. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Łyżką wykładamy na folę spożywczą i wkładamy na około pół godz do zamrażarki. W tym czasie myjemy rabarbar, odsączamy i kroimy w plasterki. Wkładamy do miski, wsypujemy migdały i cukier. Mieszamy i odstawiamy aby puścił trochę soku. Ciasto wyjmujemy i cienko wałkujemy. Jest duży problem z jego rozwałkowaniem ponieważ nadal się  klei, więc należy go obficie posypać mąką i najlepiej rozwałkować między arkuszami folii, wtedy nie będzie problemu aby ciasto przenieść na foremkę. Kiedy już uda nam się wykleić foremkę, do środka wykładamy nadzienie. Brzegów ciasta nie urywamy tylko nakładamy na wierzch, Smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika do 180-190C i pieczemy około 40 min.
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
 
Ciasto mimo trudności z jego wyłożeniem na blaszkę smakuje rewelacyjnie. Jest kruche i delikatne. Warte zachodu ;-)


 Inspiracja pochodzi z tej strony.

czwartek, 4 maja 2017

Biszkoptowe babeczki z bananem.

Majowy weekend przeleciał nie wiadomo kiedy... a po nim zostały wspomnienia o biszkoptowych pysznych babeczkach z bananem, oblane czekoladą... pycha!


Składniki;
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 banan   
  
Do dekoracji;
pół tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
posypka cukrowa

Przygotowanie;
Jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na mini babeczki dokładnie natłuścić .Ciasto przełożyć do foremek Banana pokroić w plastry i powkładać po kilka plasterków do każdej babeczki. Piec w temp. 170 C około 15 min. Sprawdzając co jakiś czas.  
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimne babeczki. Udekorować posypką. 

Możemy też zrobić w formie muffin ;-)


 Smacznego!

poniedziałek, 1 maja 2017

Pieczone udka z kurczaka w marynacie czosnkowo paprykowej.

Nastała majówka... tylko pogoda coś nie taka jak powinna być! ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma ;-)
Propozycja obiadowa dziś - szybka i smaczna i co najważniejsze, robi się prawie sama.


Składniki;
5 udek z kurczaka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka papryki słodkiej
odrobina papryki ostrej
4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki)
2 łyżki suszonego oregano
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
 
Przygotowanie; 
Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać a następnie zalać nią mięso tak aby było nią dokładnie pokryte. Odstawić na godz. lub dłużej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości około 45- 50 min w temp. 200 - 190C.


Smacznego!