wtorek, 9 maja 2017

Pełnoziarnisty makaron w sosie śmietanowym ze szparagami.

Polecam danie z serii...  ekspresowe! Robię je wtedy kiedy czas mnie goni, kiedy świeci piękne słońce i czas wyjść na spacer zamiast stać przy kuchence... Na takie okazje jest idealne, polecam!


Składniki;
20 dag makaronu pełnoziarnistego

1 filet (pojedynczy) z kurczaka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła klarowanego
przyprawa do gyrosa do smaku
200 ml śmietany kremówki 30%
pół pęczka zielonych szparagów


Przygotowanie;
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy około 3-4 min. (Wcześniej należy odłamać zdrewniałe końcówki, zielonych szparagów nie obieramy) Kiedy szparagi są miękkie dorzucamy wierzchołki zaledwie na dwie minuty. One są bardzo delikatne więc gdybyśmy całe szparagi wrzucili razem  rozgotowały by się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Dodajemy do sosu śmietanowego. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest bardzo gęsty i zostało go bardzo mało wtedy możemy dolać około pół szklanki wody z gotowania makaronu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz