poniedziałek, 8 maja 2017

Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami.

Dziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej którą możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl
Do tego rabarbar, płatki migdałowe i wyszło mega pysznie...


 
Składniki na ciasto;
2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej Skworcu
20 dag masła
1 jajko ( do ciasta dodajemy tylko żółtko)
1/3 szkl. cukru trzcinowego 
1 łyżka kwaśnej śmietany
 
Na nadzienie;
ok. 10 lasek rabarbaru
 
Dodatkowo;
2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu  do posypania po wierzchu
białko do posmarowania wierzchu ciasta
 
Przygotowanie;
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtko, mąkę przesianą a także śmietanę. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Łyżką wykładamy na folę spożywczą i wkładamy na około pół godz do zamrażarki. W tym czasie myjemy rabarbar, odsączamy i kroimy w plasterki. Wkładamy do miski, wsypujemy migdały i cukier. Mieszamy i odstawiamy aby puścił trochę soku. Ciasto wyjmujemy i cienko wałkujemy. Jest duży problem z jego rozwałkowaniem ponieważ nadal się  klei, więc należy go obficie posypać mąką i najlepiej rozwałkować między arkuszami folii, wtedy nie będzie problemu aby ciasto przenieść na foremkę. Kiedy już uda nam się wykleić foremkę, do środka wykładamy nadzienie. Brzegów ciasta nie urywamy tylko nakładamy na wierzch, Smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika do 180-190C i pieczemy około 40 min.
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
 
Ciasto mimo trudności z jego wyłożeniem na blaszkę smakuje rewelacyjnie. Jest kruche i delikatne. Warte zachodu ;-)


 Inspiracja pochodzi z tej strony.

5 komentarzy: