poniedziałek, 1 maja 2017

Pieczone udka z kurczaka w marynacie czosnkowo paprykowej.

Nastała majówka... tylko pogoda coś nie taka jak powinna być! ale jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma ;-)
Propozycja obiadowa dziś - szybka i smaczna i co najważniejsze, robi się prawie sama.


Składniki;
5 udek z kurczaka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka papryki słodkiej
odrobina papryki ostrej
4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki)
2 łyżki suszonego oregano
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
 
Przygotowanie; 
Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać a następnie zalać nią mięso tak aby było nią dokładnie pokryte. Odstawić na godz. lub dłużej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości około 45- 50 min w temp. 200 - 190C.


Smacznego!
 

2 komentarze: