niedziela, 31 stycznia 2016

Owoce zapiekane pod miodową kruszonką.

Zapiekane owoce to taki szybki pomysł na smaczy deser.
A jaki pyszny...


Składniki;
ok 3 łyżki masła
1/3 szkl. miodu
ok 2 szkl. mąki

Dodatkowo;
ok 60 dag owoców (śliwki, jagody, czerwone porzeczki - mogą być mrożone)
6 łyżeczek miodu
masło do posmarowania foremek


Przygotowanie;
W misce miksujemy masło z miodem, jeśli składniki już lekko się połączą wtedy dosypujemy mąkę. Ilość mąki może ulec zmianie więc dosypujemy ją do momentu aż całość będzie mieć konsystencję piasku.
Naczynka smarujemy masłem ( z podanej porcji wyszło mi 6 takich naczynek jak na zdjęciu)
Do każdego naczynka wykładamy po porcji owoców, po wierzchu polewamy łyżeczką miodu a na wierzchu układamy porcje kruszonki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 min. lub do zrumienienia kruszonki.
Kruszonki nie żałujemy i wykładamy jej sporo do naczynka. Ona później lekko zostanie przykryta sokiem z owoców. Kruszonki nie braknie bo jest jej na tyle ;-)




Smacznego!

A tutaj przed pieczeniem ;-)





sobota, 30 stycznia 2016

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Dziś zapraszam Was na zupę pieczarkową, ja uwielbiam!
A Wy?
Składniki;
3 skrzydełka kurze
1 pietruszka
2 marchewki
30 dag pieczarek
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki śmietany 18%
ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki
makaron ( u mnie kokardki) 10 dag
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości, ziele, liść laurowy i gotować rosół do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić je na maśle kilka minut. Rosół przecedzić. Warzywa pokroić w kostkę, dodać podduszone pieczarki i gotować jeszcze kilka minut. Wrzucić pokrojone warzywa.
W osolonej wodzie ugotować makaron. Zupę zabielamy śmietaną oraz doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem.



Smacznego!

piątek, 29 stycznia 2016

Pizza misz masz...

Dzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze!
A więc do dzieła!


Składniki na ciasto;
2,5 szkl. mąki pszennej
10 g drożdży
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
ok. 1 szkl. ciepłej wody ( tyle ile mąka zabierze)


Dodatkowo;
2 pomidory
ser mozzarella 2 kulki lub inny żółty ser
wędlina pokrojona w paseczki ( ok 20 dag)
kilka pieczarek (ok. 25 dag)
2 łyżki przecieru pomidorowego
pieprz, sól, bazylia lub zioła prowansalskie
łyżka masła do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy a następnie ugniatamy kilka minut ciasto. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

Pomidory obieramy ze skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy a następnie obieramy) Kroimy na półplasterki, odsączamy z nadmiaru soku na sitku. Wędlinę kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy na patelni aby nieco zmiękły do czasu odparowania wody.

Ciasto dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty.
Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka). Na to układamy po kolei po połowie składników. Po połowie ponieważ z podanej porcji ciasta wychodzą dwie pizze takie jak na zdjęciu.
Po wierzchu możemy delikatnie posypać solą ,pieprzem a także bazylią czy ziołami prowansalskimi.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180C i pieczemy około 15 min. Później foremkę wysuwamy a na wierzchu układamy ser. Pieczemy do momentu roztopienia się sera.
Możemy podać z ulubionymi sosami.

Gotowe!




                                                         
                                                     A tutaj przed pieczeniem.

Smacznego!

czwartek, 28 stycznia 2016

Batatowe frytki z piekarnika.

Ostatnio były z patelni to teraz z piekarnika.
Frytki lubi każdy mimo iż nie są najzdrowsze, te są inne. Dzieci powinny po nie także chętnie sięgać , sprawdźcie!

Składniki;
2 duże bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, łyżeczka rozmarynu(może być suszony) 
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie;
Bataty należy obrać a następnie pokroić w słupki. Włożyć do miski, dodać sól, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Frytki należy tak układać aby na siebie nie nachodziły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15 min, po tym czasie blaszkę wyjmujemy a frytki odwracamy na druga stronę i znów pieczemy około 15 min. do momentu aż będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.



Smacznego!

środa, 27 stycznia 2016

Ślimaczki z jabłkami i orzechami.

Drożdżowe babeczki z jabłkami... do kawy czy herbaty w sam raz. To co robimy?!
Zapraszam!
 
Składniki;
30 dag mąki pszennej
 ok 5 dag masła 
10 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru
odrobina soli
ok. 150 ml ciepłego mleka
 
Nadzienie;
2 jabłka
garść drobno pokrojonych orzechów włoskich
3 łyżki skórki pomarańczowej
cukier ( do smaku)
 
1 jajko do posmarowania bułeczek
masło do wysmarowania foremek
 
Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Delikatnie wierzch oprószyć mąką. Odstawić na kilka minut aż trochę podrośnie. Po tym czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie.
Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon.
Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić na plastry grubości około 4 cm. każdy włożyć do dołka foremki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją.
Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo.
 
Po ostudzeniu można polukrować.
lukier ;
3 łyżki mleka
kilka łyżeczek cukru pudru
 
Z podanych składników zrobić lśniący lukier, dobierając tak składniki aby nie był ani za gęsty ani za rzadki ;-)



 Smacznego!

wtorek, 26 stycznia 2016

Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami.

Możecie być pewni z tym daniem nie będzie nudy na stole. Mięso jest smaczne i soczyste! a to najważniejsze. Trochę czasu zajmuję wyjęcie kości jeśli się nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny!
Polecam!
 
Składniki;
3 podudzia z kurczaka
4 pieczarki
pół czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu
olej
 
Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy pomocy noża wyjąć wszystkie kości.( ja robiłam to rękami, tak było mi najwygodniej) Należy robić to delikatnie aby nie ponacinać i  nie przerwać skóry.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę i paprykę także. Czosnek zetrzeć na tarce.
Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i rozmarynem. Następnie dodać pieczarki i paprykę, smażyć do momentu odparowania płynu. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Napełniać nim udka, wkładając go dodatkowo w szczelinę po kości. Wykałaczkami spinamy dokładnie mięso formując kształt udka. A następnie dokładnie natrzeć je przyprawą do kurczaka.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia.
Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka razy mięso polewać wytworzonym sosem.






 Smacznego!

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa z soczewicą i porem.

Na dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna!
Kto chętny?

Zapraszam!


Składniki;
2 skrzydełka kurze
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
pół szklanki czerwonej soczewicy
sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna
1 łyżka masła


Przygotowanie;
Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Doprawiamy do smaku.

Zupę możemy zabielić śmietaną jednak ja tego nie robiłam.




Smacznego!


sobota, 23 stycznia 2016

Smażone bataty idealne do obiadu.

Bataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze!


Składniki;
1 duży batat
sól, pieprz
ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki)
garść orzechów włoskich
natka pietruszki



Przygotowanie;
Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę staramy się delikatnie mieszać aby dobrze się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą.
Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki.
Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Najlepiej smakują gdy są ciepłe.



Smacznego!




piątek, 22 stycznia 2016

Zapiekanka z jabłek.

Zapiekanki uwielbiam a te owocowe jeszcze bardziej!
Na takie mroźne dni idealne! pyszny podwieczorek....


Składniki na 3 niewielkie naczynka;
4 jabłka
pół cytryny
garść rodzynek
2 jajka
150 ml. gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy 
masło do natłuszczenia naczynek
 
 
Przygotowanie;
Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno obok drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.



Smacznego!

środa, 20 stycznia 2016

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną.


Dziś propozycja niedzielnego obiadu, ale nie tylko . Kurczak nadziewany...
Zapraszam!


Składniki;
kurczak ( mój ok 2,5 kg)
sól
przyprawa do gyrosa
pół szklanki kaszy gryczanej
2 małe cebule
2 łyżki posiekanego koperku
olej
 Przygotowanie;
Kurczaka dokładnie umyć a następnie osuszyć. Natrzeć solą i przyprawą do gyrosa. Włożyc do lodówki a w tym czasie przygotować nadzienie.
Kasze opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.( wode posolić) Odcedzic i ostudzić.
Cebule pokroić w drobną kostkę i usmazyc na oleju na złoty kolor. Do kaszy dodac cebulkę, posiekany koperek, sól oraz łyżeczkę przyprawy do gyrosa.
Farsz dokładnie wymieszać a następnie nadziać nim kurczaka. Na końcu tuszkę zaszywamy a także wiążemy udka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C i pieczemy około 2 godz. Mój kurczak był duży dlatego taki czas ale przy mniejszych czas należy skracać. Do naczynia wlewamy szklankę wody. Co jakiś czas sprawdzamy czy płyn już wyparował jeśli tak wode uzupełniamy. Powstałym płynem co jakies pół godziny polewamy kurczaka.



Smacznego!


A to przed pieczeniem!

piątek, 15 stycznia 2016

Szarlotka z nutą cytrynową.

Dziś zapraszam Was na szarlotkę, weekend już za parę godzin więc można działać w kuchni!
Kto chętny?


Składniki na spód; (tortownica 26)
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
ok. 12 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany

Nadzienie;
6  jabłek
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy
jeśli wyda Wam się mało słodkie wtedy dosypać cukru tyle ile uważacie

Gruba "kruszonka";
ok 10 dag masła (lub margaryny)
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mąki


Przygotowanie;
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Następnie wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i skórkę a także cukier. Dusić kilka minut. owoce mają być szkliste, jednak w całości.
Ze składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki ciastem. (boki na wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut aż lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta.
Piec około 40 min. w temp. 180C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego!


czwartek, 14 stycznia 2016

Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym.

Zapraszam Was na bułeczki, dziś  z nadzieniem mięsnym z dodatkiem pieczarek. Świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę. Kiedy dopadnie nas głód one będą idealne!



Składniki na ciasto;
40 dag mąki pszennej
10 g drożdży
1 łyżeczka soli
50 ml. oleju
1 łyżeczka majeranku 
ok pół szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
pół szkl ciepłego mleka

Drożdże pokruszyć i wrzucić do mleka, dodac cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn urósł.
Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, olej, rozczyn. Wszystko wymieszać łyżką. Następnie ugniatać ciasto dolewając wodę. Ciężko określić dokładnie ile wody jest potrzebne, w zasadzie tyle ile mąka "zabierze". Kiedy ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło.

Składniki na farsz;
ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...)
1 marchewka z rosołu
20 dag pieczarek
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
pęczek pietruszki
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Dodatkowo;
niebieski mak
1 jajko

Mięso ugotować do miękkości a następnie zmielić w maszynce razem z marchewką. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju aż się zezłoci. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce masła. Pietruszkę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły.
Pieczemy około 20 min w 180C. Aż się ładnie i apetycznie zezłocą.




Smacznego!

A tutaj wykonanie;




;-)



środa, 13 stycznia 2016

Pieczony schab z czosnkiem i ziołami.

 W prawdzie już po świętach więc załączony obrazek jest trochę mniej aktualny. Jednak schab jest odpowiedni na każdą porę roku.
Zapraszam do wypróbowania!

 
Składniki;
1,7 kg schabu ( tyle było u mnie)
5 ząbków czosnku
1 łyżka soli
 
Marynata;
8 łyżek oleju
1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej)
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka majeranku
pieprz


Przygotowanie;
Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą a wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Następnie schab przełożyć do dużej miski i dokładnie natrzeć go powstałą marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie schab przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 1,5 godz. Im większy kawałek schabu tym dłużej go pieczemy.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem. Jeśli natomiast sos nam wyparował wtedy mięso podlewamy  ciepłą wodą.




Smacznego!

wtorek, 12 stycznia 2016

Smażone wątróbki w cebuli.

Wątróbka potrafi być zmorą wielu ludzi, a na pewno dzieci!
Ja ją bardzo lubię i dosyć często też przygotowuje.
Według tego przepisu myślę wątróbkę podaje wiele osób, mam racje?



Składniki;
30 dag drobiowej wątróbki
kilka łyżek oleju
3 cebule
sól, pieprz, przyprawa meksykańska
 
 
Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić z białych błonek. Osuszyć ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnie. Chwile podsmażyć a następnie dodać olej.  Wątróbki jeśli są duże przekroić dodatkowo na pół. Wrzucić do cebuli i smażyć, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach przykryć pokrywą i dusić do czasu kiedy po przekrojeniu nie będzie wypływała krew. Na samym końcu doprawić solą i przyprawami.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.



Smacznego!

poniedziałek, 11 stycznia 2016

A la strogonow.

Któż z nas nie zna tego dania? tyle ile osób je gotuje tyle zazwyczaj jest wersji!
Oto moja!
A wiec zapraszam!

Składniki;
1 kg karkówki wieprzowej
4 ogórki kiszone
20 dag pieczarek
1 papryka czerwona
2 cebule
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki maki
3 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie;
Mięso umyć a następnie osuszyć. Pokroić w większą kostkę, posypać mąką i podsmażyć na oleju do zrumienienia, następnie przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać wrzątkiem tak aby woda była na równi z mięsem. Wrzucić ziele i liść laurowy i gotować na małym ogniu co jakiś czas przemieszać aby się nie przypaliło.
Pieczarki obrać i pokroić w talarki, paprykę i ogórki w kostkę a cebulę w piórka. Warzywa wrzucić na patelnie i chwile podsmażyć. Kiedy mięso będzie już na wpół miękkie wtedy dodajemy warzywa. Uzupełniamy wodę aby wszystko było przykryte (gęstość ustalamy sobie sami jak nam pasuje) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.





Smacznego!

piątek, 8 stycznia 2016

Pierogi z mięsem (szyszki)

Pierogi to takie danie które znamy od zawsze! jedynie farsz przechodzi metamorfozy -czasami idealne czasami mniej korzystne. Mój dzisiejszy farsz jest tak samo tradycyjny jak nazwa dania które dziś polecam.
Forma podania ? hmmm... gdyby nie internet to zapewne nie wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów!
Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-)




Składniki na farsz;
30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie)
1 marchewka (warzywa również ugotowane)
1 pietruszka
pół małego selera
1 jajko
sól, pieprz
1 cebula
1 łyżka suszonej bazylii
olej
 
Ciasto;
50 dag mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
 

 
 
Mięso przepuszczamy razem z ugotowanymi warzywami przez maszynkę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu)
 
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie aby nie wyschło.
 
Ciasto wałkujemy na cienki placek. Kubkiem wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy szyszki. Ja uczyłam się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4
Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch.




Dodatkowo podsmażamy 2,3 cebule na złoto do okraszenia pierogów.

A tutaj przed ugotowaniem;


Smacznego!


Śledzie w musztardzie.

Śledzie zawsze mają wzięcie, znikają ze stołu nie wiadomo kiedy. Chociaż ja osobiście wolę w śmietanie czy w pomidorach, męska część rodziny zdecydowanie wybiera te!
A więc zapraszam ;-)
 
 
Składniki;
40 dag śledzi solonych
1 słoiczek musztardy (ja użyłam sarepskiej)
1 łyżka miodu
4 cebule
50 ml oleju
 
 
Śledzie myjemy a następnie moczymy około 2-3 godz. Czas moczenia zależy od tego czy śledzie są bardzo słone czy nie. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Po tym czasie śledzie odcedzamy i kładziemy na sitku aby odciekły z wody. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, podsmażamy na oleju do momentu aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru.
Kiedy cebula przestygnie dodajemy musztardę i miód. Dokładnie mieszamy.
W naczyniu układamy warstwami śledzie a następnie cebula i tak do wyczerpania produktu. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się połączyły.

Zazwyczaj przygotowuje je dwa dni wcześniej przed planowanym podaniem - mowa tutaj o świętach i innych imprezach okolicznościowych ;-)
 




Smacznego!