środa, 27 stycznia 2016

Ślimaczki z jabłkami i orzechami.

Drożdżowe babeczki z jabłkami... do kawy czy herbaty w sam raz. To co robimy?!
Zapraszam!
 
Składniki;
30 dag mąki pszennej
 ok 5 dag masła 
10 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru
odrobina soli
ok. 150 ml ciepłego mleka
 
Nadzienie;
2 jabłka
garść drobno pokrojonych orzechów włoskich
3 łyżki skórki pomarańczowej
cukier ( do smaku)
 
1 jajko do posmarowania bułeczek
masło do wysmarowania foremek
 
Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Delikatnie wierzch oprószyć mąką. Odstawić na kilka minut aż trochę podrośnie. Po tym czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie.
Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon.
Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić na plastry grubości około 4 cm. każdy włożyć do dołka foremki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją.
Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo.
 
Po ostudzeniu można polukrować.
lukier ;
3 łyżki mleka
kilka łyżeczek cukru pudru
 
Z podanych składników zrobić lśniący lukier, dobierając tak składniki aby nie był ani za gęsty ani za rzadki ;-)



 Smacznego!

2 komentarze: