sobota, 30 stycznia 2016

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Dziś zapraszam Was na zupę pieczarkową, ja uwielbiam!
A Wy?
Składniki;
3 skrzydełka kurze
1 pietruszka
2 marchewki
30 dag pieczarek
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki śmietany 18%
ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki
makaron ( u mnie kokardki) 10 dag
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości, ziele, liść laurowy i gotować rosół do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić je na maśle kilka minut. Rosół przecedzić. Warzywa pokroić w kostkę, dodać podduszone pieczarki i gotować jeszcze kilka minut. Wrzucić pokrojone warzywa.
W osolonej wodzie ugotować makaron. Zupę zabielamy śmietaną oraz doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Też uwielbiam zupę pieczarkową i to właśnie z makaronem, a nie jak niektórzy podają z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam pieczarkowej z ziemniakami, czas nadrobić.

      Usuń
  2. Jaka ilością wody zalać skrzydełka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką aby mięso jak i warzywa były pod wodą. Po ugotowaniu wszystkich składników i dodaniu pieczarek należy wlać tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Ja zupy gotuje w garnku 2,5l. Więc wodę dolewam zawsze na "oko" ;-) Pozdrawiam.

      Usuń