środa, 20 stycznia 2016

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną.


Dziś propozycja niedzielnego obiadu, ale nie tylko . Kurczak nadziewany...
Zapraszam!


Składniki;
kurczak ( mój ok 2,5 kg)
sól
przyprawa do gyrosa
pół szklanki kaszy gryczanej
2 małe cebule
2 łyżki posiekanego koperku
olej
 Przygotowanie;
Kurczaka dokładnie umyć a następnie osuszyć. Natrzeć solą i przyprawą do gyrosa. Włożyc do lodówki a w tym czasie przygotować nadzienie.
Kasze opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.( wode posolić) Odcedzic i ostudzić.
Cebule pokroić w drobną kostkę i usmazyc na oleju na złoty kolor. Do kaszy dodac cebulkę, posiekany koperek, sól oraz łyżeczkę przyprawy do gyrosa.
Farsz dokładnie wymieszać a następnie nadziać nim kurczaka. Na końcu tuszkę zaszywamy a także wiążemy udka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C i pieczemy około 2 godz. Mój kurczak był duży dlatego taki czas ale przy mniejszych czas należy skracać. Do naczynia wlewamy szklankę wody. Co jakiś czas sprawdzamy czy płyn już wyparował jeśli tak wode uzupełniamy. Powstałym płynem co jakies pół godziny polewamy kurczaka.



Smacznego!


A to przed pieczeniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz