czwartek, 14 stycznia 2016

Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym.

Zapraszam Was na bułeczki, dziś  z nadzieniem mięsnym z dodatkiem pieczarek. Świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę. Kiedy dopadnie nas głód one będą idealne!



Składniki na ciasto;
40 dag mąki pszennej
10 g drożdży
1 łyżeczka soli
50 ml. oleju
1 łyżeczka majeranku 
ok pół szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
pół szkl ciepłego mleka

Drożdże pokruszyć i wrzucić do mleka, dodac cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn urósł.
Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, olej, rozczyn. Wszystko wymieszać łyżką. Następnie ugniatać ciasto dolewając wodę. Ciężko określić dokładnie ile wody jest potrzebne, w zasadzie tyle ile mąka "zabierze". Kiedy ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło.

Składniki na farsz;
ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...)
1 marchewka z rosołu
20 dag pieczarek
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
pęczek pietruszki
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Dodatkowo;
niebieski mak
1 jajko

Mięso ugotować do miękkości a następnie zmielić w maszynce razem z marchewką. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju aż się zezłoci. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce masła. Pietruszkę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły.
Pieczemy około 20 min w 180C. Aż się ładnie i apetycznie zezłocą.




Smacznego!

A tutaj wykonanie;




;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz