poniedziałek, 11 stycznia 2016

A la strogonow.

Któż z nas nie zna tego dania? tyle ile osób je gotuje tyle zazwyczaj jest wersji!
Oto moja!
A wiec zapraszam!

Składniki;
1 kg karkówki wieprzowej
4 ogórki kiszone
20 dag pieczarek
1 papryka czerwona
2 cebule
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki maki
3 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie;
Mięso umyć a następnie osuszyć. Pokroić w większą kostkę, posypać mąką i podsmażyć na oleju do zrumienienia, następnie przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać wrzątkiem tak aby woda była na równi z mięsem. Wrzucić ziele i liść laurowy i gotować na małym ogniu co jakiś czas przemieszać aby się nie przypaliło.
Pieczarki obrać i pokroić w talarki, paprykę i ogórki w kostkę a cebulę w piórka. Warzywa wrzucić na patelnie i chwile podsmażyć. Kiedy mięso będzie już na wpół miękkie wtedy dodajemy warzywa. Uzupełniamy wodę aby wszystko było przykryte (gęstość ustalamy sobie sami jak nam pasuje) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz