środa, 30 grudnia 2015

Jabłkowe chipsy.

Witajcie po świętach!
Jak samopoczucie? zapewne najedzeni, nasyceni rodzinnymi spotkaniami - i o to chodzi!
Jak Święta to Święta!
Dziś mam dla Was chipsy jabłkowe, takie do pochrupania przed tv albo po prostu jako zdrowa przekąska w ciągu dnia!



Składniki;
6 jabłek
cynamon (opcjonalnie)
przyprawa do deserów w młynku (opcjonalnie)

Przygotowanie;
Jakiś czas temu temu w jednej sieciówce kupiłam suszarkę do grzybów i owoców. Jako,ze grzybów w tym roku było na lekarstwo postanowiłam urządzenie spożytkować do przygotowania innych smakołyków.
Suszarka ma 5 sit suszących więc aby żadne się nie zmarnowało i nie stało puste na każde poukładałam jabłka. Które wcześniej umyłam, następnie wykroiłam gniazda nasienne drylownikiem do jabłek i pokroiłam na plastry grubości około 2-3 mm.
Tak przygotowane urządzenie włączamy (w instrukcji dokładnie pisze jaki czas potrzebują dane warzywa czy owoce) Ja swoje chipsy suszyłam około 12 godzin. Suszarkę nastawiłam na noc, oczywiście można suszyć krócej ale ja chciałam aby to były chrupiące chipsy, takie które możemy kupić w większości sklepów pakowane w malutkich opakowaniach.
Po tym czasie chipsy są chrupiące i jaaakie smaczne!
Dodatkowo można delikatnie posypać je przyprawami. Cynamonem lub innymi mieszankami. W zależności od tego jakie przyprawy lubicie. Jednak moim zdaniem najlepiej smakują solo!





Smacznego!




wtorek, 22 grudnia 2015

Sałatka misz masz.

Zapraszam na sałatkę którą robi się ekspresowo. To taka propozycja dla niespodziewanych gości, chętni?



Składniki;
1 mały por
puszka kukurydzy
1 mały zielony ogórek
2 ogórki konserwowe
30 dag szynki lub innej wędliny  (w kawałku)
1 papryka
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy


Przygotowanie;
Por pokroić w plasterki następnie przelać wrzątkiem na sicie. Poczekać aż ostygnie i odcisnąć. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, tak samo postąpić z wędliną. Kukurydze odsączyć i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Majonez wymieszać z musztardą i wymieszać z sałatką. Podawać z pieczywem.



Smacznego !

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sałatka warstwowa ze śledziami.

Zauważyłam , że sałatki ostatnio są bardziej poszukiwane więc dziś zapraszam na śledziową. Na świąteczny stół idealna!


Składniki;
3 filety śledziowe solone
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 ziemniaki
1 duży burak
 majonez
2 jajka na twardo
pieprz
szklanka mleka


Przygotowanie;
Filety zalać wodą i moczyć co najmniej przez 2 godziny. Później odsączyć, zalać mlekiem i moczyć kolejne 0,5 godziny .Ziemniaki i buraki ugotować i ostudzić. Filety pokroić w paseczki, ziemniaki, cebulę i ogórki w kostkę. Buraki i jajka zetrzeć na tarce. W naczyniu, najlepiej przezroczystym, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, posypać pieprzem, i ułożyć następne warstwy: ogórki, cebulę, buraki i majonez. Wierzch posypać startym jajkiem. Odstawić na noc do lodówki.
Wierzch sałatki można posypać pokrojonym szczypiorkiem.   


Zdjęcie jeszcze z czasów kiedy o blogowaniu nie myślałam ;-)

Smacznego!

niedziela, 20 grudnia 2015

Piernikowe dzwonki.

Dziś mam propozycję dekoracji stołu czy też choinki, a także może posłużyć jako prezent dla naszych bliskich.
Dzwonki się ładnie prezentują a dodatkowo są jadalne!



Składniki na 6 dzwonków;
40 dag mąki pszennej
12 dag cukru pudru
16 dag miodu ( ok. pół szkl.) ja użyłam syropu z mniszka lekarskiego
6 dag masła
2 jajka
płaska łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Lukier;
ok. pół szklanki cukru pudru
ok. 1 łyżki gorącej wody


Przygotowanie;

Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei delikatnie podsypujemy stolnicę mąką.
Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia.
Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek.
Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy składać po dwa koła o tej samej średnicy. Wszystko zależy od nas.
W każdym wyciętym kole na środku robimy dziurkę, tak samo w liściach tylko tym razem dziurkę robimy na samej górze.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 7-8 minut.
Pierniki studzimy a następnie dekorujemy lukrem. Możemy ozdobić też kolorową posypką ,bakaliami itd.

Na wstążkę nawlekamy najpierw tzw. serce dzwonu czyli najmniejsze kółeczko o średnicy około 2 cm. Następnie kolejno zawieszamy koła, zaczynając od największego. Na samym końcu wkładamy dwa liście i zawiązujemy wstążkę.
Pierniki z tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami!
To taki przepis dla zabieganych ;-)
Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie.



A tutaj czekają na gwiazdkę!



Smacznego!

Sernik śmietankowo - kajmakowy.

 Sernik to takie ciasto które pasuje na każdą okazję! A na święta nie może go zabraknąć.

Składniki na spód;
2 szkl. mąki
2 żółtka
1 jajko
20 dag masła
20 dag cukru
szczypta soli
2- 3 łyżki kakao


Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, jajko, sól a także kakao. Szybko zagnieść ciasto, następnie uformować kule , zawinąć w folie aluminiową i chłodzić w lodówce około godziny.

Składniki na masę serową;
75 dag twarogu śmietankowego ( jeśli będzie pare dag więcej nic się nie dzieje) ja użyłam z wiaderka
2/3 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 jajka
1/2 szkl. kremówki (30 lub 36 %)
20 dag gotowej masy kajmakowej ( z puszki)
łyżka mąki ziemniaczanej
pralinki tofifee do dekoracji

Tortownice o średnicy 26 cm. wyłożyć pergaminem (samo dno).
Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując po kolei dodawać jajka. Dolać kremówkę i wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej masy serowej dodać masę kajmakowa. Zmiksować.
Kruche ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową a na nią masę kajmakową. Wyrównać powierzchnie  i piec w temp. 170C około godziny ( do 75 min). Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym wyłączonym piekarniku. Najlepiej kroić następnego dnia po całkowitym wystudzeniu ciasta i zastygnięciu. Przed podaniem udekorować pralinkami.




 Smacznego!

czwartek, 17 grudnia 2015

Świąteczny tort z masą serową.

Święta już za pasem! jeszcze kilka dni i zacznie się krzątanina po kuchni. Dziś znów na słodko, kto chętny?!
Zapraszam!

Ciasto;

6 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego anyżu

Poncz;
kieliszek rumu (może też być inny alkohol)
3 łyżki wody, ostudzonej

Masa serowa;
1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego
budyń waniliowy
1/3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru pudru
4 żółtka jaj
4 białka jaj
20 dag masła


Dodatkowo;
kakao do posypania


Przygotowanie;


Jajka ucieramy z cukrem i kakao, dodajemy przyprawy, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i
przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy około 35- 40 min w temp. 170C.

Następnie przygotowujemy masę serową;
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Miksując stopniowo dodajemy twaróg . Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą serową. Całość przekładamy do dużego garnka i mieszając gotujemy na małym ogniu.
Budyń rozrabiamy w mleku a następnie wlewamy do masy serowej. Gotujemy ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Musimy uważać bo masa lubi się przypalić i później powstają mało apetyczne grudki. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Pierwszy wkładamy do tortownicy i nasączamy go przygotowanym ponczem ( z wody i rumu).Na to wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo jak przy pierwszym.
Przykrywamy ostatnim blatem, wykładamy pozostała masę i bficie
posypujemy kakao (przez sitko). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!





sobota, 12 grudnia 2015

Babeczki choinki.

Dziś kolejna propozycja świąteczna ;-)
Zapraszam!
 
 
Składniki;
3/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl. mleka
1 jajko
1/3 szkl. oleju
 
 Do jednej miski wkładamy suche składniki zaś do drugiej mokre. Jajko lekko roztrzepujemy z mlekiem i olejem a następnie mieszamy z suchymi składnikami do dokładnego połączenia się. Formę do muffinek  wykładamy papilotami lub dokładnie smarujemy masłem aby ciasto nie przywarło. Do jednego otworu wkładamy tylko 1 łyżkę masy. Muffiny mają być niższe nisz standardowe. Pieczemy około 20 min. w 180C.
 
Masa cukrowa;
15 dag masła
30 dag cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
odrobina barwnika zielonego w proszku
 
Dodatkowo;
kilkanaście truskawek - każda takiej samej wielkości
kolorowe koraliki jadalne
 
Wszystkie składniki na masę ubijamy mikserem kilka minut do momentu aż cukier dokładnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny pod zębami. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dosypujemy jeszcze odrobine cukru. Babeczki wyjmujemy z papilotów, jeśli zbyt wyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym z końcówką małej gwiazdki dekorujemy całą powierzchnie truskawki tworząc stożkowaty kształt czyli naszą choinkę. Dekorujemy cukrowymi koralikami.





Smacznego!

czwartek, 10 grudnia 2015

Sernik z choinką.

Dziś kolejna propozycja świąteczna. Sernik z choinką szpinakową?! pewnie, że tak!
Wydaje się być może dla kogoś może trudne ale przekonajcie się , że tak nie jest.
Super prezentuje się na świątecznym stole a także bardzo dobrze smakuje!



Składniki na zielone ciasto na formę o wymiarach 33x10;
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
10 dag roztopionego masła
20 dag mrożonego szpinaku
odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba

Przygotowanie;
Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie  ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone.
Odstawiamy do wystudzenia.



Składniki na sernik;
80 dag mielonego twarogu
op. budyniu (ja dałam bananowy , może być tez śmietankowy)
ok 50 ml. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 3/4 szkl. cukru pudru (słodkość ciasta dostosujcie do siebie)
3 jajka
kolorowe cukrowe ozdoby
Przygotowanie;
Ser miksujemy z mąką, budyniem(proszkiem), mlekiem i cukrem a także 3 żółtkami.  Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Zielone szpinakowe ciasto kroimy na grubsze kromki, następnie foremką do ciastek wykrawamy choinki.
Foremkę wykładamy papierem. Na dno wlewamy 1/3 masy serowej. Następnie na całej długości stawiamy choinki - ciasno, jedna obok drugiej. Całość zalewamy pozostałą masą serową. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 70 - 80 min w temp.150- 160C. Studzimy.
Kroimy najlepiej następnego dnia. Przed podaniem możemy choinki udekorować kolorowymi ozdobami.






Smacznego!

A tutaj etapy robienia choinki.








wtorek, 8 grudnia 2015

Laski Świętego Mikołaja.

W prawdzie już po Mikołajkach jednak temat Mikołaj przewija się w naszych domach przez cały grudzień, więc przepis jak najbardziej na czasie!
Zapraszam!


   Składniki;
25 dag mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka skórki startej z cytryny
15 dag masła
1 jajko
Dodatkowo;
barwnik spożywczy czerwony i zielony ( ja użyłam w proszku)

Z podanych składników należy wyrobić ciasto. Które dzielimy na 4 równe części. Dwie zostawiamy białe a do dwóch pozostałych dodajemy barwnik. ( do jednej czerwony do drugiej zielony) Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. aby się dobrze schłodziło. Po tym czasie wyciągamy ciasto i formujemy z niego wałeczki o długości około 20 cm. Zlepiamy je ze sobą formując laski. Kolory dobieramy jakie nam pasują. Układamy na blaszce i pieczemy około 20 min. w temp. 180C. 

Tak, wiem -  jest wielu przeciwników barwników spożywczych - jednak moje zdanie jest takie, że raz na jakiś czas jeśli zjemy odrobine nic nam nie będzie.
Jeśli natomiast za żadne skarby nie zjecie "tego", zamiast barwników możecie użyć sok chociażby z czerwonego buraka a także sok ze szpinaku. (wtedy kolory będą bledsze) Wybór należy do Was ;-)




Smacznego!

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Karp zapiekany z warzywami.

Dziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną?

 
Składniki;
1 wypatroszony karp
1 por
1 marchewka
1 cebula
sól, pieprz,
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)
 
  Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy tak aby na siebie nachodziła. Zalewamy winem lub bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C . Pieczemy około 30 min. 




Smacznego!

piątek, 4 grudnia 2015

Sałatka ziemniaczana z buraczkami.

Sałatka bardzo szybka a co najważniejsze też smaczna! idealna na przyjęcia! a więc zapraszam ;-)



Składniki;
4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
3 ugotowane buraki czerwone
1 średnie jabłko
3 kiszone ogórki
1 por (biała część )
sól, pieprz
4 łyżki majonezu


Ziemniaki, buraki i jabłko obieramy a następnie kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Pora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na końcu delikatnie mieszamy z majonezem.
Gotowe!




Smacznego!

czwartek, 3 grudnia 2015

Placuszki czekoladowo bananowe.

Dziś zaproszę Was na szybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale  także zaspokoi ten największy głód!
Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne!


Składniki;  (na 6-7 małych placuszków)
4 łyżki maki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady
2 łyżki kakao
1 jajko
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany (najlepiej miękkie)
1 łyżka oleju


Przygotowanie;
Białko ubić na sztywną piane. Jednego banana obrać i rozgnieść widelcem. Do miski włożyć rozgniecionego banan, żółtko, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cukier, mleko a także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć z obu stron.




Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać startą czekoladą.

Smacznego!


poniedziałek, 30 listopada 2015

Udka kurczaka pieczone z warzywami.

Dzisiaj polecam Wam szybki obiad który właściwie robi się sam. Wszystko do jednego "wora" i gotowe!
Kto chętny?!


Składniki;
3 udka
2 małe cebule
1/4 dyni
20 dag brukselki
15 dag pieczarek
pół brokuła
2 marchewki
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina oleju, świeży rozmaryn


Wszystkie warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego powkładać, pokrojone i obrane wcześniej pieczarki, marchew, cebule i brokuł. ( możecie powkładać co tylko chcecie i w jakiej kolejności chcecie )Warzywa delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem a także papryką. Posypujemy listkami rozmarynu. Układamy je na warzywach i delikatnie spryskujemy po wierzchu olejem. Na udka wykładamy kolejne warzywa w moim przypadku była to obrana i pokrojona dynia i tu i ówdzie porozrzucałam brukselkę.
Piekarnik ustawiamy na 180-200C  Naczynie przykrywamy pokrywą a jeśli nie mamy to folią aluminiową i pieczemy około godziny.  Przed wyjęciem sprawdzamy czy jużwszystko jest tak miękkie jak potrzeba.

 No i mamy kurczaka z warzywami czyli obiad gotowy!



A tutaj etapy przygotowania;



.



Smacznego!

niedziela, 29 listopada 2015

Surówka z pora.

Dziś do obiadu polecam pyszną, szybką no i  zdrową surówkę.
Di niedzielnego obiadu idealna!
Zapraszam!






Składniki;
1 por (biała część)
pół jabłka
1 mała marchewka,
sól , pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka naturalnego jogurtu


Pora czyścimy z zewnętrznych liści , myjemy a następnie kroimy w kostkę lub w krążki. Wsypujemy go na durszlak i przelewamy wrzątkiem, zostawiamy do odcieknięcia. Jabłko ścieramy na grubych oczkach to samo robimy z marchewką. Por jeśli jest taka potrzeba odciskamy rękami , dodajemy marchew i jabłko. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Surówka gotowa w parę minut a smakuje idealnie.



Smacznego!

sobota, 28 listopada 2015

Ciasto dyniowo - marchewkowe w polewie karmelowej.

Sezon dyniowy już powoli dobiega końca więc dziś pomysł na słodko. Zapraszam Was na pyszne , wilgotne ciasto dyniowe!


Składniki; (foremka 18x30cm)
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
10 dag roztopionego masła
25 dag puree z dyni  (ok 5-6 łyżek)
15 dag marchewki ( 2 małe)

Polewa;
15 dag cukru kryształu
1/3 szkl. śmietany kremówki (30 lub 36%)

Dodatkowo ;
posiekane pistacje do dekoracji


Przygotowanie;
Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach ( można tez na mniejszych, jednak ja chciałam aby marchew po upieczeniu była widoczna) i pure dyniowe. Delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone.
Odstawiamy do wystudzenia.

Na patelnię wsypujemy cukier i prażymy do uzyskania płynnej konsystencji. Prażymy na niezbyt wielkim ogniu aby nie przypalić, kiedy cukier jest płynny i ma bursztynowy kolor, sciągamy patelnie z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę. Należy być ostrożnym ponieważ masa będzie się mocno pienić i można się poparzyć. Mieszamy energicznie aż śmietana połączy się z cukrem. Odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie karmel będzie gęstniał. Kiedy przestygnie polewamy nim ciasto. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami.
Gotowe!





Smacznego!

czwartek, 26 listopada 2015

Pierogi z dynią.

 Kolejny przepis z dynią. Musze Wam powiedzieć, że smakuje super. Podsmażona cebulką pasuje idealnie, chociaż jak ktoś lubi może polać delikatnie ketchupem, też smaczne.
No więc zapraszam!




Składniki;
 Ciasto;
 30 dag mąki pszennej 
 ok szkl. gorącej wody
 2 łyżki masła
 odrobina soli

 Farsz;
20 dag sera białego
20 dag puree z dyni 
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, łyzeczka curry, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
10 dag startego zółtego sera

 Przygotowanie;
 Mąkę wsypać do miski, dodać masło i wlewac powoli gorącą wodę ciągle mieszając. Kiedy mąka wchłonie wodę należy zagniatać ciasto. Wczesniej dodając odrobine soli. Ciasto zawinąć w folie i odłożyć na ok. pół godz. Do miski wrzucamy biały ser, puree z dyni, starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną cebulką na łyżce oleju. 

Smacznego!



środa, 25 listopada 2015

Pyszny kapuśniak.

Kapuśniak gotuję kiedy za oknami zaczyna skrzypieć mróz. I chyba już właśnie nadszedł ten czas...
Zima blisko!
Rozgrzewa i jest też bardzo sycąca, polecam!



  Składniki;
2 skrzydełka kurze,
1 marchewka
20-30 dag kiszonej kapusty
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
przyprawa uniwersalna
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz, sól
1 łyżka oleju


  Przygotowanie;

Mięso umyć i wrzucić do garnka, dodać pokrojona w kostkę marchewkę , dodać ziele i liść laurowy. Kapustę opłukać lub też nie (wybór zostawiam Wam ;-)),odcisnąć i drobno pokroić, dodać do garnka wtedy kiedy marchew będzie już miękka. (kwas z kapusty można zachować, bo może okazać się ze  zupa nie jest zbyt kwaśna więc wtedy go dolewamy)  Zalać woda tak, aby kapusta była zakryta. Gotować około godz. do czasu aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w oddzielnym garnku. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cebule pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Kiedy się zrumieni wszystko wkładamy do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do zupy. Doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać wcześniej ugotowane i odcedzone ziemniaki. Wymieszać i gotowe. Idealna na chłodniejsze dni. Zupy nie zagęszczam już niczym bo i tak jest w sobie wystarczająco kaloryczna.





Smacznego!