poniedziałek, 30 listopada 2015

Udka kurczaka pieczone z warzywami.

Dzisiaj polecam Wam szybki obiad który właściwie robi się sam. Wszystko do jednego "wora" i gotowe!
Kto chętny?!


Składniki;
3 udka
2 małe cebule
1/4 dyni
20 dag brukselki
15 dag pieczarek
pół brokuła
2 marchewki
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina oleju, świeży rozmaryn


Wszystkie warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego powkładać, pokrojone i obrane wcześniej pieczarki, marchew, cebule i brokuł. ( możecie powkładać co tylko chcecie i w jakiej kolejności chcecie )Warzywa delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem a także papryką. Posypujemy listkami rozmarynu. Układamy je na warzywach i delikatnie spryskujemy po wierzchu olejem. Na udka wykładamy kolejne warzywa w moim przypadku była to obrana i pokrojona dynia i tu i ówdzie porozrzucałam brukselkę.
Piekarnik ustawiamy na 180-200C  Naczynie przykrywamy pokrywą a jeśli nie mamy to folią aluminiową i pieczemy około godziny.  Przed wyjęciem sprawdzamy czy jużwszystko jest tak miękkie jak potrzeba.

 No i mamy kurczaka z warzywami czyli obiad gotowy!



A tutaj etapy przygotowania;



.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz