poniedziałek, 7 grudnia 2015

Karp zapiekany z warzywami.

Dziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną?

 
Składniki;
1 wypatroszony karp
1 por
1 marchewka
1 cebula
sól, pieprz,
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)
 
  Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy tak aby na siebie nachodziła. Zalewamy winem lub bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C . Pieczemy około 30 min. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz