Święta już za pasem! jeszcze kilka dni i zacznie się krzątanina po kuchni. Dziś znów na słodko, kto chętny?!
Zapraszam!
Ciasto;
6 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego anyżu
Poncz;
kieliszek rumu (może też być inny alkohol)
3 łyżki wody, ostudzonej
Masa serowa;
1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego
Ciasto;
6 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego anyżu
Poncz;
kieliszek rumu (może też być inny alkohol)
3 łyżki wody, ostudzonej
Masa serowa;
1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego
budyń waniliowy
1/3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru pudru
4 żółtka jaj
4 białka jaj
20 dag masła
Dodatkowo;
kakao do posypania
Przygotowanie;
Jajka ucieramy z cukrem i kakao, dodajemy przyprawy, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i
przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy około 35- 40 min w temp. 170C.
1/3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru pudru
4 żółtka jaj
4 białka jaj
20 dag masła
Dodatkowo;
kakao do posypania
Przygotowanie;
Jajka ucieramy z cukrem i kakao, dodajemy przyprawy, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i
przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy około 35- 40 min w temp. 170C.
Następnie przygotowujemy masę serową;
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Miksując stopniowo dodajemy twaróg . Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą serową. Całość przekładamy do dużego garnka i mieszając gotujemy na małym ogniu.
Budyń rozrabiamy w mleku a następnie wlewamy do masy serowej. Gotujemy ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Musimy uważać bo masa lubi się przypalić i później powstają mało apetyczne grudki. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Pierwszy wkładamy do tortownicy i nasączamy go przygotowanym ponczem ( z wody i rumu).Na to wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo jak przy pierwszym.
Przykrywamy ostatnim blatem, wykładamy pozostała masę i bficie
posypujemy kakao (przez sitko). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
http://paulettes17.blogspot.com/2015/09/ciasto-piernikowe-przekadane-sernikiem.html?m=0
OdpowiedzUsuńbardzo znane mi takie ciasto :) pyszne :P :)
O proszę! przepis mam z grudniowego numeru "Kobiety i życie" rozumiem, ze to Twój przepis? w takim razie zaraz dodam odnośnik ;-)
Usuń