niedziela, 20 grudnia 2015

Sernik śmietankowo - kajmakowy.

 Sernik to takie ciasto które pasuje na każdą okazję! A na święta nie może go zabraknąć.

Składniki na spód;
2 szkl. mąki
2 żółtka
1 jajko
20 dag masła
20 dag cukru
szczypta soli
2- 3 łyżki kakao


Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, jajko, sól a także kakao. Szybko zagnieść ciasto, następnie uformować kule , zawinąć w folie aluminiową i chłodzić w lodówce około godziny.

Składniki na masę serową;
75 dag twarogu śmietankowego ( jeśli będzie pare dag więcej nic się nie dzieje) ja użyłam z wiaderka
2/3 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 jajka
1/2 szkl. kremówki (30 lub 36 %)
20 dag gotowej masy kajmakowej ( z puszki)
łyżka mąki ziemniaczanej
pralinki tofifee do dekoracji

Tortownice o średnicy 26 cm. wyłożyć pergaminem (samo dno).
Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując po kolei dodawać jajka. Dolać kremówkę i wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej masy serowej dodać masę kajmakowa. Zmiksować.
Kruche ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową a na nią masę kajmakową. Wyrównać powierzchnie  i piec w temp. 170C około godziny ( do 75 min). Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym wyłączonym piekarniku. Najlepiej kroić następnego dnia po całkowitym wystudzeniu ciasta i zastygnięciu. Przed podaniem udekorować pralinkami.




 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz