środa, 25 listopada 2015

Pyszny kapuśniak.

Kapuśniak gotuję kiedy za oknami zaczyna skrzypieć mróz. I chyba już właśnie nadszedł ten czas...
Zima blisko!
Rozgrzewa i jest też bardzo sycąca, polecam!



  Składniki;
2 skrzydełka kurze,
1 marchewka
20-30 dag kiszonej kapusty
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
przyprawa uniwersalna
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz, sól
1 łyżka oleju


  Przygotowanie;

Mięso umyć i wrzucić do garnka, dodać pokrojona w kostkę marchewkę , dodać ziele i liść laurowy. Kapustę opłukać lub też nie (wybór zostawiam Wam ;-)),odcisnąć i drobno pokroić, dodać do garnka wtedy kiedy marchew będzie już miękka. (kwas z kapusty można zachować, bo może okazać się ze  zupa nie jest zbyt kwaśna więc wtedy go dolewamy)  Zalać woda tak, aby kapusta była zakryta. Gotować około godz. do czasu aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w oddzielnym garnku. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cebule pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Kiedy się zrumieni wszystko wkładamy do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do zupy. Doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać wcześniej ugotowane i odcedzone ziemniaki. Wymieszać i gotowe. Idealna na chłodniejsze dni. Zupy nie zagęszczam już niczym bo i tak jest w sobie wystarczająco kaloryczna.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz