Składniki na ciasto;
40 dag mąki pszennej
18 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
pół szklanki mleka
10 dag masła rozpuszczonego
1 łyżka soku z limonki Limmi
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na chwilę aby drożdże ruszyły. Dodajemy jajko i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 godzine. Przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki na nadzienie;
1 kostka twarogu 250g
1 żółtko
2 łyżki cukru lub więcej
2 łyżki kefiru lub smietany
1 łyżka soku z limonki Limmi
1 łyżka maki ziemniaczanej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Dodatkowo;
5-6 połówek brzoskwini z puszki
3 łyżki cukru pudru na lukier
odrobina soku z limonki Limmi
Ciasto odpowietrzyć, podzielić na kilka porcji. ( u mnie wyszło 8 bułeczek) Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w odstępach. Zostawić na około 20 minut. Po tym czasie na środku każdej bułeczki postawić literatkę dnem do dołu i mocno wcisnąć. W powstałe wgłębienie nałożyć masę serową a na wierzchu plasterki brzoskwini. Brzegi ciasta posmarować białkiem rozmąconym.
Piec około 25-30 min. w temp 180C.
Po przestudzeniu polać lukrem.
Smacznego!
W przepisie wykorzystałam sok z limonki od Limmi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz