Dziś zapraszam Was na pyszną drożdżową przekąskę z pysznym sosem pesto pomidorowym. Powiem szczerze, że to moje pierwsze zetknięcie z tym pesto ale zapewne nie ostatnie. Paluchy wyszły wyśmienite. Możemy je zjadać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do barszczu czy innych czystych zup. Ja podałam z pomidorowa. Pyszota!
Składniki;
450 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 jajka
50 g rozpuszczonego masła
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok pół słoiczka pesto pomidorowego Ponti*
jajko do posmarowania paluchów
bazylia do dekoracji
Przygotowanie;
Do miski przesiewamy mąkę, na wierzch kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie wsypujemy sól, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto, następnie wlewamy przestudzone masło. Nadal zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt. Całą jego powierzchnię smarujemy pesto. Prostokąt składamy na pół, zaczynamy od dłuższego boku. Możemy przewałkować wałkiem aby warstwy się skleiły. Następnie kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Skręcamy w rękach w spiralę i układamy na blaszce. Smarujemy rozmąconym jakiem i pieczemy do zrumienienia około 25 minut w temp. 180C.
To świetna przekąska na piknik czy dodatek do zupy.
Pomidorowe pesto ma łagodniejszy smak od tradycyjnego.
* Użyte pesto pomidorowe to nic innego jak zmiksowane suszone pomidory, olej słonecznikowy, przecier pomidorowy, orzechy nerkowca i odrobina bazylii. Nigdy wcześniej nie jadłam pomidorowego pesto, ale naprawdę jak dla mnie jest dużo lepsze niż to tradycyjne bazyliowe. To typowo włoska pasta, oczywiście została wyprodukowana we Włoszech.
Smacznego!
matko ale bym zszamała no!!
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne!
Usuń