sobota, 8 maja 2021

Babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonych porzeczek.

 Jest weekend więc może by coś przygotował słodkiego? Dziś zapraszam na ekspresowe babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonej porzeczki. 

Zapraszam! 



 
Masa makowa;
15 dag maku niebieskiego
3 łyżki miodu
5 dag jagód goji
5 dag orzechów pekan
kilka suszonych śliwek
kilka suszonych daktyli
2 białka
olejek migdałowy lub arakowy
5 dag rozpuszczonego masła

Przygotowanie masy;
Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy jeszcze do odcieknięcia. Po wystygnięciu mielimy w maszynce do mięsa dwa razy. Za drugim razem wrzucamy wszystkie bakalie, możemy je tez pokroić drobno nożem. Do maku  dodajemy olejek, miód, masło i ubitą piane z białek. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba dosładzamy.
 
Nadzienie serowe:
25 dag białego sera
4 łyżeczki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
Łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki ze sobą blendujemy na gladki mus.
Mus porzeczkowy:
15 dag czerwonych porzeczek
2 łyżki cukru
Odrobina wody
Wszystko przekładamy do garnuszka, widelcem rozgniatamy owoce, chwilę gotujemy do wyparowania nadmiaru soku.

Formę na muffiny wykładamy papilotami. Do połowy wykładamy masę makową a druga połowa to masa serowa. Wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170c, pieczemy pół godziny. Studzimy. Wyjmujemy z papilotek i polewamy musem porzeczkowym.



Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz