Kalafior uwielbiamy, dlatego dziś z piekarnika. Pieczony w jogurcie i sokiem a także skórką z cytrusów. Idealny jako przekąska czy dodatek do obiadu.
Składniki;
1 średni kalafior
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
skórka otarta z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie;
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. W miseczce mieszamy jogurt z oliwą, sokiem i skórką cytrynową oraz przyprawami. Kalafior odcedzamy, przekładamy do miski i zalewamy sosem jogurtowym. Dokładnie mieszamy aby cały kalafior był pokryty sosem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy do zrumienienia.
Zjadamy do głównego posiłku lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz