poniedziałek, 12 października 2020

Leśna polana z marynowanymi grzybami.

Dziś wracam do sałatki która już jest tutaj na blogu, pod tym linkiem. Tym razem zmieniłam nieco składniki, wyszło równie pysznie. 
Zapraszam! 



Składniki;
ok 850 ml marynowanych prawdziwków
kilka łyżek majonezu 
kilka łyżek ketchupu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 marchewki ugotowane
6 kiszonych ogórków
sól, pieprz, curry, garam masala, 
zielony  koperek
kilka łyżek oleju do smażenia mięsa
 
Przygotowanie;
Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone prawdziwki kapeluszami do dołu. Zieleninę siekamy i posypujemy pieczarki. Ugotowaną  marchew kroimy w kostkę i wykładamy. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, lekko odciskam, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia tortownicę nakrywam talerzem, odwracam ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. ściągam folię i gotowe.
Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz