niedziela, 11 października 2020

Zupa krem ze świeżych pomidorów. Podana z makaronem.

Zupy w naszym domu to podstawa, coraz częściej te tradycyjne zastępuje zupami krem. I powiem, że jednak te drugie szybciej znikają z gara. 
Dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 


Składniki;
1 kg pomidorów
1 cebula
1 udko
marchew, pietruszka
sól, pieprz do smaku
1-2 ząbki czosnku
liść laurowy i ziele angielskie
1 łyżeczka cukru
 
Przygotowanie;
W garnku wodą zalać umyte udko. Tak aby było przykryte. Dorzucić ziele i liść laurowy. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do zupy.  
Gotować do miękkości.
Pomidory pokroić na ćwiartki, przełożyć do drugiego garnka, dorzucić cebulę posiekaną w piórka. Gotować około 30-40 min, aż pomidory się rozpadną. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy. Następnie przekładamy na sitko i przecieramy. Kiedy udko jest już miękkie, wyjmujemy je oraz zioła. Do wywaru przelewamy pomidorową pulpę. Blendujemy na krem z marchewką i pietruszką i czosnkiem , doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, ewentualnie cukrem i bazylia. 
 
Podajemy z makaronem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz