Zupy w naszym domu to podstawa, coraz częściej te tradycyjne zastępuje zupami krem. I powiem, że jednak te drugie szybciej znikają z gara.
Dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.
Składniki;
1 kg pomidorów
1 cebula
1 udko
marchew, pietruszka
sól, pieprz do smaku
1-2 ząbki czosnku
liść laurowy i ziele angielskie
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie;
W garnku wodą zalać umyte udko. Tak aby było przykryte. Dorzucić ziele i liść laurowy. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do zupy.
Gotować do miękkości.
Pomidory pokroić na ćwiartki, przełożyć do drugiego garnka, dorzucić cebulę posiekaną w piórka. Gotować około 30-40 min, aż pomidory się rozpadną. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy. Następnie przekładamy na sitko i przecieramy. Kiedy udko jest już miękkie, wyjmujemy je oraz zioła. Do wywaru przelewamy pomidorową pulpę. Blendujemy na krem z marchewką i pietruszką i czosnkiem , doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, ewentualnie cukrem i bazylia.
Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz