poniedziałek, 28 września 2020

Tarta z serem i figami.

Jesień już zawitała na dobre. Sa plusy i minusy... Plusem są zapewne owoce i warzywa którymi możemy się cieszyć właśnie teraz. Tym razem wykorzystałam słodkie i miękkie figi. Tym razem tarta serowa z figami. 


Składniki na ciasto; 
1.5 szkl maki pszennej
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
szczypta soli Skworcu 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 30cm. Ponakłuwać, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec około 15 min. w temp. 180C. 

Składniki na nadzienie;
40 dag twarogu
1 jogurt naturalny (180ml)
3 łyżki cukru 
1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu

2 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej

Dodatkowo;
5 dojrzałych fig
cukier puder do posypania lub miód do polania


Przygotowanie;
Ser wraz z jogurtem przełożyć do miski, zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową.
Figi umyć, osuszyć, pokroić w plastry, ułożyć na całej powierzchni ciasta. Delikatnie wciskając w ser. Wstawić do pieca, piec około 30 - 35 min. w temp. 180C. Można posypać cukrem pudrem, lub polać miodem faceliowym od Skworcu.



Smacznego!  
A tutaj babeczki figami.

sobota, 26 września 2020

Omlet z suszonymi pomidorami, kiszonym ogórkiem i oscypkiem.

Dziś tak na szybko. Polecam na śniadanie omlet z kiszonymi ogórkami i oscypkiem. Szybko i smacznie czyli tak jak lubimy najbardziej.



Składniki;
6 jajek
2 kiszone ogórki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego lubczyku
5 suszonych pomidorów z oleju
3 łyżki startego oscypka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy

Przygotowanie;
Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski wbić jajka, roztrzepać delikatnie widelcem, Doprawić solą i pieprzem. Wsypać posiekany lubczyk i pokrojone w kostkę pomidory. Na patelni rozgrzać oliwę,( może być ta z pomidorów) wrzucić posiekaną cebulę i starty czosnek. Delikatnie przesmażyć. Dodać starte ogórki. Smażyć około 3-4 minut do lekkiego odparowania płynu. Do masy dodać starty oscypek i wszystko wylać na patelnie. Delikatnie wymieszać z ogórkami, wmieszać w masę. Przykrywamy i smażymy kilka minut. Jeśli jest potrzeba przekładamy na drugą stronę. Jednak przykrycie sprawi, że omlet zetnie się też od góry. Podajemy na ciepło, posypany startym oscypkiem. 



Smacznego! 

czwartek, 24 września 2020

Mój balet. Opowieść o tańcu; od szkoły do sceny. Recenzja książki.

Która mama nie usłyszała od swojego dziecka, mamo zapiszesz mnie na balet? szczególnie dziewczynki wyrażają taką chęć, tak też było w naszym przypadku. Jednak na tym etapie wybrałyśmy zwykły taniec. 
Dziś przychodzę do Was z pięknie wydaną książka pt. Mój balet. Opowieść o tańcu: od szkoły do sceny. 
Książkę napisała Aneta Wira- Ostaszyk, tancerka zespołu Polskiego Baletu Narodowego. Dzięki niej poznamy codzienne życie baleriny. 


Książka to taki poradnik dla osób które interesują się baletem i chcą spróbować swoich sił w tymże tańcu. Balet, najprościej mówiąc to widowisko teatralne w którym ogromną role odgrywa muzyka, oraz odzwierciedlający ją ruch odbywający się na tle dekoracji. 
Z tej książki dowiecie się jak wyglądają przesłuchania do szkoły baletowej, na czym dokładnie polega nauka w niej oraz w jakim wieku najlepiej zacząć zajęcia z tańca klasycznego. Poznamy poszczególne części garderoby. Co to są szpongi i kto tańczy na pointach? o tym też przeczytacie. 



Książka podzielona jest na 7 rozdziałów. M.in. Zycie na scenie, podstawy techniki, historia baletu itd...
W drugiej części kiedy już opanujemy techniki, zajrzymy za kulisy teatralne by odkryć tajniki pracy na scenie. Dowiemy się kim jest solista a kim baletmistrz. Czy choreografię da się zapisać jak muzykę albo jak tancerz zapamiętuje wszystkie kroki i ilu prób potrzebuje przed premierą. 
Ta książka to ogromna skarbnica wiedzy, a informacje przekazane są z pierwszej ręki. Bo kto o balecie wie więcej jak nie ten kto go tańczy. 


Piękne zdjęcia sprawiają, że chcemy wiedzieć jeszcze więcej...
Na koniec przeżyjemy fascynująca podróż po najważniejszych wydarzeniach historii baletu oraz słynnych spektaklach.
Książka godna polecenia. 


Tytuł; Mój Balet. Opowieść o tańcu; od szkoły do sceny
Autor; Aneta Wira - Ostaszyk, Joanna Kończak
Wydawnictwo; Nasza Księgarnia
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 241 stron
Rok wydania; 2020 rok




Miłej lektury!

środa, 16 września 2020

Tarta z tartymi burakami, fetą i czosnkiem.

Dziś tarta z burakami, serem feta, czosnkiem... Wyszło smacznie, można podać na obiad lub też na kolację. Na blogu już jedna tarta bardzo podobna jest, o tutaj. Ta jest kolejną z burakami i serem feta. 



Składniki na spód;
25 dag mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka 
1 łyżeczka soli morskiej Skworcu
2 łyżki zimnej wody

Na farsz;
4 buraki starte na dużych oczkach
1/3 kostki sera feta
2 cebule
3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku Skworcu
2 jajka
100 ml śmietany 30%
2 łyzki smietany 18%
1 łyżka suszonego tymianku Skworcu
sól, pieprz Skworcu
pół łyżki suszonego lubczyku Skworcu
3 łyżki oleju


Przygotowanie;

Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy zimne masło. Palcami tworzymy kruszonkę następnie dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Cebulę siekamy, smażymy na oleju na złoto. Dodajemy też czosnek, chwilkę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia. 
Do miski dodajemy buraki starte, do nich dorzucamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy też zioła. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy dno i brzegi formy. Wyścielamy papierem i wysypujemy kulki ceramiczne. Wkładamy jeszcze chwilę do lodówki. i wstawiam do pieca nagrzanego do temp. 190C, Pieczemy około 15 min. Wyjmujemy, ściągamy papier i obciążenie. Wkładamy jeszcze na 5 minut, temp. zmniejszamy do 180C. 
Na podpieczony spód wykładamy masę buraczkową. W misce mieszamy jajka ze śmietanami, doprawiamy też solą i pieprzem. Dosypujemy też odrobinę ziół. Mieszamy. Wylewamy na masę buraczkową. Po wierzchu układamy kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 min w temp. 180C aż masa się zetnie. 
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.





piątek, 11 września 2020

Siostry z powstania. Nieznane historie kobiet walczących o Warszawę. Recenzja książki.

Tym razem mam coś dla miłośników... historii. To literatura faktu opisana przez Agatę Puścikowską. Przeczytamy o dotąd nie znanych losach i dramatycznych historiach zakonnic biorących udział w powstaniu warszawskim. Obejrzałam wiele filmów o tej tematyce jednak w żadnym z nich siostry nie kojarzyły się zupełnie z powstaniem warszawskim. .
"Siostry z powstania. Nieznane historie kobiet walczących o Warszawę" to opasła księga ukazująca obraz zakonów funkcjonujących w czasie gdy Hitlerowcy dręczyli Warszawę. 


Niektóre z sióstr były sanitariuszkami, inne wspierały powstańców, leczyły cywilów i żołnierzy, przygarniały tysiące dzieci - sierot wojennych, organizowały modlitwy i podnosiły na duchu załamanych ludzi. Bohaterki były takimi samymi ludźmi jak my. Bały się, buntowały się przeciw okrucieństwu wojny, trudno im było patrzeć na cierpienie innych. Same też musiały narażać swoje życie dla dobra innych. 


Książka zawiera portrety bohaterek, kobiet z krwi i kości. Gdyby nie pomoc sióstr w wojnie ofiar było by dużo więcej. To one leczyły, prały bandaże, otwierały klauzurę przed bezdomnymi. Dzięki dotarciu do archiwów zgromadzeń zakonnych, nieznanych dokumentów, wspomnień oraz prywatnych dzienników, często wcześniej nie publikowanych to świetnie udokumentowana książka która wciąga do ostatniej strony. 


Wiara i miłość do drugiego człowieka były dla sióstr prawdziwym motorem napędowym w tych bardzo trudnych ciężkich i niepewnych czasach. 

Tytuł; Siostry z powstania. Nieznane historie kobiet walczących o Warszawę. 
Autor; Agata Puścikowska
Wydawnictwo; Znak
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 510 stron

Książkę w najlepszej cenie kupicie w księgarni Taniaksiążka.pl



Podudzia z kurczaka po grecku.

Wakacje już za nami. Czas wziąć się do pracy i powrócić do systematycznego blogowania. Nie powiem, bardzo ciężko jest powrócić do normalności, ale powoli dam rade. 
Dziś zapraszam Was na pałki po grecku. Pyszne soczyste mięso, marynowane w jogurcie. do tego aromatyczne zioła … i gotowe! 



Składniki;
1 kg "pałek" z kurczaka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku Skworcu
2 łyżki oliwy 
2 łyżki posiekanej pietruszki
pół łyżeczki mielonej kolendry Skworcu
1 łyżeczka soli morskiej Skworcu
pieprz do smaku Skworcu
pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki Skworcu
2 listki laurowe Skworcu
3-4 ziarenka ziela angielskiego Skworcu

Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Wkładamy do worka do pieczenia. Wlewamy jogurt naturalny. Olej, starte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy również wrzucam do worka. Zawiązujemy i delikatnie potrząsamy, ab mięso dokładnie pokryło się w powstałym sosie. Odstawiamy na około godzinę do zamarynowania, jednak najlepiej na cała noc. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C. Pieczemy około 40 min. 
Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką. 






Smacznego! 

piątek, 4 września 2020

Dziwny świat Billie Eilish - recenzja książki.

Dziś mam gratkę dla młodego pokolenia. Dziwny świat Billie Eilish to książka poświęcona młodej dziewczynie która w zawrotnym tempie osiągnęła popularność nagrywając i śpiewając piosenki. To artystka młodego pokolenia, i w tym kręgu myślę znają ją wszyscy. Ja trochę byłam w tyle, ale dzięki mojej córce i tej książce jestem już na bieżąco ;-) 


Praca nad książką zajęła czas wielu osobom, jest więc to praca zbiorcza. To taki album z pięknymi zdjęciami, opisem osiągnięć, anegdoty z życia, opinie znajomych itd. 
Pierwszy utwór Billie zaśpiewała mając 14 lat. Dziś ma 19 i dobra passa nadal trwa. Robi karierę na całym świecie a jej media społecznościowe pękają w szwach od ciągle to nowych fanów. 
Książka świetnie nadaje się na prezent dla nastolatków. Wszak to idealna książka dla młodzieży.



Dowiemy się także skąd piosenkarka czerpie inspiracje, co ją motywuje do pracy, co denerwuje a co cieszy.
Znajdziemy także poradnik fana. Aby każdy nastolatek wiedział jak ma się zachować na koncercie Billie, 
Dziewczyna ubiera się jak chce, zazwyczaj są to za duże ubrania w dziwnych kolorach i mówi co chce. Dokładnie to co myśli i płynie z jej serca.
Zawsze jest szczera i wcale nie dba o to co inni myślą o niej. 



To wyjątkowa książka dla tych, którzy chcą wejść do dziwnego świata Billie Eillish. 
Zapraszam ;-) 

Informacje o książce;
Tytuł; Dziwny świat Billie Eilish
Tłumaczenie; Natalia Wiśniewska
Wydawnictwo; Znak
Rok wydania; 2020 rok
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 80 stron

Książkę w świetnej cenie znajdziecie w księgarni Taniaksiążka.pl