Dziś tarta z burakami, serem feta, czosnkiem... Wyszło smacznie, można podać na obiad lub też na kolację. Na blogu już jedna tarta bardzo podobna jest, o tutaj. Ta jest kolejną z burakami i serem feta.
Składniki na spód;
25 dag mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli morskiej Skworcu
2 łyżki zimnej wody
Na farsz;
4 buraki starte na dużych oczkach
1/3 kostki sera feta
2 cebule
3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku Skworcu
2 jajka
100 ml śmietany 30%
2 łyzki smietany 18%
1 łyżka suszonego tymianku Skworcu
sól, pieprz Skworcu
pół łyżki suszonego lubczyku Skworcu
3 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy zimne masło. Palcami tworzymy kruszonkę następnie dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Cebulę siekamy, smażymy na oleju na złoto. Dodajemy też czosnek, chwilkę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia.
Do miski dodajemy buraki starte, do nich dorzucamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy też zioła.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy dno i brzegi formy. Wyścielamy papierem i wysypujemy kulki ceramiczne. Wkładamy jeszcze chwilę do lodówki. i wstawiam do pieca nagrzanego do temp. 190C, Pieczemy około 15 min. Wyjmujemy, ściągamy papier i obciążenie. Wkładamy jeszcze na 5 minut, temp. zmniejszamy do 180C.
Na podpieczony spód wykładamy masę buraczkową. W misce mieszamy jajka ze śmietanami, doprawiamy też solą i pieprzem. Dosypujemy też odrobinę ziół. Mieszamy. Wylewamy na masę buraczkową. Po wierzchu układamy kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 min w temp. 180C aż masa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
25 dag mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli morskiej Skworcu
2 łyżki zimnej wody
Na farsz;
4 buraki starte na dużych oczkach
1/3 kostki sera feta
2 cebule
3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku Skworcu
2 jajka
100 ml śmietany 30%
2 łyzki smietany 18%
1 łyżka suszonego tymianku Skworcu
sól, pieprz Skworcu
pół łyżki suszonego lubczyku Skworcu
3 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy zimne masło. Palcami tworzymy kruszonkę następnie dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Cebulę siekamy, smażymy na oleju na złoto. Dodajemy też czosnek, chwilkę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia.
Do miski dodajemy buraki starte, do nich dorzucamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy też zioła.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy dno i brzegi formy. Wyścielamy papierem i wysypujemy kulki ceramiczne. Wkładamy jeszcze chwilę do lodówki. i wstawiam do pieca nagrzanego do temp. 190C, Pieczemy około 15 min. Wyjmujemy, ściągamy papier i obciążenie. Wkładamy jeszcze na 5 minut, temp. zmniejszamy do 180C.
Na podpieczony spód wykładamy masę buraczkową. W misce mieszamy jajka ze śmietanami, doprawiamy też solą i pieprzem. Dosypujemy też odrobinę ziół. Mieszamy. Wylewamy na masę buraczkową. Po wierzchu układamy kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 min w temp. 180C aż masa się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz