piątek, 11 września 2020

Podudzia z kurczaka po grecku.

Wakacje już za nami. Czas wziąć się do pracy i powrócić do systematycznego blogowania. Nie powiem, bardzo ciężko jest powrócić do normalności, ale powoli dam rade. 
Dziś zapraszam Was na pałki po grecku. Pyszne soczyste mięso, marynowane w jogurcie. do tego aromatyczne zioła … i gotowe! 



Składniki;
1 kg "pałek" z kurczaka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku Skworcu
2 łyżki oliwy 
2 łyżki posiekanej pietruszki
pół łyżeczki mielonej kolendry Skworcu
1 łyżeczka soli morskiej Skworcu
pieprz do smaku Skworcu
pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki Skworcu
2 listki laurowe Skworcu
3-4 ziarenka ziela angielskiego Skworcu

Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Wkładamy do worka do pieczenia. Wlewamy jogurt naturalny. Olej, starte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy również wrzucam do worka. Zawiązujemy i delikatnie potrząsamy, ab mięso dokładnie pokryło się w powstałym sosie. Odstawiamy na około godzinę do zamarynowania, jednak najlepiej na cała noc. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C. Pieczemy około 40 min. 
Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką. 






Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz