czwartek, 30 maja 2019

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem karmelowym.

Rogaliki drożdżowe mogłaby jeść każdego dnia!
Rogalik , kawa i jestem w siódmym niebie. Bardzo często je przygotowuje, jednak za każdym razem staram się aby nadzienie było inne. 


Składniki na ciasto;
  50 dag mąki pszennej
  15 g  świeżych drożdży
  ok 1 szkl. mleka
  2 jajka
  3 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
  10 dag masła
 
Nadzienie;
słoik kremu karmelowego Skworcu


dodatkowo;
1 jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy placek na okrąg. Kroimy wzdłuż na trójkąty. Na każdy nakładamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy w rogalik. Układamy na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do pieca. Pieczemy około 25 min w temp. 180C. 
 
  

 
Smacznego!

1 komentarz: