środa, 29 maja 2019

Gulasz z indyka w sosie koperkowym.

Danie obiadowe tak na szybko, powiedziałabym, że na bardzo szybko! Koper już zazielenił cały ogródek mojej mamy. A wiadomo, najlepszy z ogrodu, nie z lodówki sklepowej.
Zatem zapraszam po mega szybką wręcz banalną inspirację!

Składniki;
50 dag mięsa z golonki indyczej
2 marchewki
1 pietruszka
1 wiązka koperku
sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka mąki 
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
 
Przygotowanie;
Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba. Na patelnie wrzucamy masło, rozpuszczamy, wkładamy mięso. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie Chwilę smażymy. Podlewamy pół szklanki wody. Dusimy do miękkości. Doprawiamy w między czasie do smaku solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy starty ząbek czosnku.
Dolewamy kolejne pół szklanki wody, chwile gotujemy. Jeśli sos jest rzadki   zagęszczamy  mąką. Koperek myjemy, siekamy i dorzucamy do gulaszu. 
Podajemy z kaszami, ryżem lub ziemniakami. 


Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz