czwartek, 11 kwietnia 2019

Ucierana babka z malinami.

Swięta już tuż tuż…  Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu..
Dziś zapraszam Was na babkę z malinami!


Składniki;
25 dag masła
25 dag cukru trzcinowego Skworcu
20 dag mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
20 dag malin (mogą być mrożone)
4 jajka
3 łyżki rumu 
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu
bułka tarta do obsypania foremki 

Przygotowanie;
Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania to obie mąki i rum a także proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. Część ciasta przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki. Do drugiej części dodać maliny i delikatnie wymieszać. Wlać do foremki. Piec około 50 min w temp 175-180C. Po wyjęciu z foremki babkę posypać cukrem pudrem. ( po ostudzeniu)


 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz