wtorek, 16 kwietnia 2019

Cytrynowa babka z białek w polewie czekoladowej.

Dziś mam dla Was przepis na kolejną babkę. Podczas świątecznego wypiekania na pewno zostanie Wam trochę białek więc w tym przepisie będą jak znalazł. 
A zatem, zapraszam po przepis... 


Składniki;
7 białek 
20 dag cukru
40 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 ml ciepłego mleka
25 dag stopionego masła
szczypta soli
sok wyciśnięty z całej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
 
Polewa;
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek wody lub mleka

Przygotowanie;
Białka upić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal miksować. do czasu aż się rozpuści cukier. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, ciepłe mleko a także rozpuszczone i przestudzone masło.  Wszystko dokładnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Robimy to powoli aby ciasto nie "siadło". Pod koniec wlewamy sok z cytryny i skórkę.
Mieszamy. Przekładamy do formy na babkę z kominem. Jeśli używamy sylikonowej nie musimy jej natłuszczać.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45-50 min. Do tzw. suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnka (oprócz wody) Mieszamy do rozpuszczenia masła, jeśli masa jest za gęsta stopniowo dodajemy po łyżce wody. Ciągle mieszamy. Kiedy polewa jest już gładka pędzelkiem smarujemy dokładnie ciasto z każdej strony. Nakładamy dość grubą warstwę aby nie było jasnych prześwitów. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała, podajemy. 

 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja już tak dawno nic nie piekłam, że muszę chyba sobie przypomnieć jak to się robi ;)

    OdpowiedzUsuń