czwartek, 18 kwietnia 2019

Drożdżowe kaczuszki z karmelem.

Dziś Wielki Czwartek... Nastrój świąt już coraz bliżej. Od jutra zaczynam piec ciasta...
Takie kaczuszki myślę przypadną do gustu nie tylko dzieciakom ale i dorosłym.
Upieczcie a sprawdzicie sami!


Składniki na około 10sztuk;
50 dag maki pszennej
1 torebka suchych drożdży (8 g)
60 g cukru trzcinowego Skworcu
250 ml mleka
60 g masła
1 jajko
szczypta soli morskiej Skworcu
krem karmelowy Dulce de Leche od Skworcu
lukier i rodzynki  na oczy 
jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie ;
W garnuszku podgrzać mleko wraz z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier oraz jajko. Wlać przestudzone mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Podzielić je na 10 części. Formować trzy kulki. Jedną większa na brzuszek, tą nadziewamy kajmakiem. Kolejną mniejszą na głowę i ostatnią malutką kuleczkę na dziób. Sklejamy je smarując jajkiem. Odstawiamy na około 15 min aby jeszcze trochę podrosły, smarujemy całe jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min w temp 180-190C. Kontrolujemy czas i temp. Z lukru robimy kropkę i wkładamy w środek mały rodzynek. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz