wtorek, 5 marca 2019

Roladki drobiowe z pieczarkami i serem.

Dziś mam dla was pyszne roladki drobiowe z nadzieniem pieczarkowo serowym. Jest bardzo proste w przygotowaniu a można jeść i na zimno i na ciepło. Ja użyłam kurczaka, ale indyk także nada się świetnie...
Zatem zapraszam! 


Składniki;
6 pojedynczych piersi z kurczaka
ok 1 kg pieczarek
30 dag żółtego sera
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina chilli, natka pietruszki
 
3 jajka
mąka do obtoczenia
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
3 łyżki masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie ;
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie przecinamy  wzdłuż na pół jednak nie przecinamy do końca. ( ma wielkość podwójnego filetu) kładziemy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem aby bo nie porozrywać.
Filet nacieramy solą, pieprzem, papryką, odrobiną chili i odkładamy. W tym czasie robimy farsz.
Pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy do czasu aż cała woda wyparuje. Pieczarki studzimy. Na mięso kładziemy dość gruby plaster sera żółtego na to  porcję farszu grzybowego, następnie  rolujemy tworząc  roladkę. Każdą roladkę  panierujemy  w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli jest taka potrzeba roladki spinamy wykałaczka. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowanym, każdą roladkę smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy ja do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Najlepiej smakują na ciepło. Ale na kanapce też są smaczne.
Roladki zamiast do piekarnika możemy także przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.



 
Smacznego!


1 komentarz: