piątek, 8 marca 2019

Tort Mimoza ( włoski torta mimosa)

Dziś wyjątkowy dzień dla nas kobietki!
Dzień kobiet w zasadzie jest każdego dnia, bo przecież bez kobiet ani rusz...
A zatem kobietki wszystkiego najlepszego, samych radosnych dni, akceptacji siebie i przymknięcia oka na mijający czas! 
Dziś mam dla Was tort prosto ze słonecznej Italii. To torta mimoza...
Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta. 

Zapraszam po przepis!


Składniki na biszkopt;
6 jajek
6 łyżek maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
6 łyżek drobnego cukru
odrobina żółtego barwnika lub kurkumy
szczypta soli

Przygotowanie; 
Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na puszystą pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodać barwnik, ubić a na końcu partiami dodawać przesianą mąkę i delikatnie mieszać szpatułka. 
Przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 min w temp 175C. Pieczenie kontrolujemy. (każdy piekarnik piecze inaczej)

Biszkopt pieczemy dwa. Ja barwnik dodałam tylko do jednego. Każdy biszkopt po ostudzeniu kroimy na pół. Powinny być 4 blaty. 

Składniki na krem;
6 żółtek
10 dag cukru
5 dag mąki pszennej
500 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie kremu;
Zółtka wraz z cukrem ubić mikserem na gładką i białą masę. Dolać 50 ml mleka oraz mąkę. Miksować dalej. Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii. Do gotującego wlać masę jajeczną i mieszać aż do zgęstnienia i zagotowania. 
Masę przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na poncz;
1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki
1/4 soku z pomarańczy lub cytryny
1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. 

Dodatkowo;
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do rozpuszczenia. 




Wykonanie tortu;
Trzy blaty układamy na sobie i delikatnie ścinamy brzegi formując kopułę. 
Na paterze układamy jeden blat, ponczujemy go, smarujemy połową bitej śmietany i 1/3 części budyniu. Układamy drugi blat (ja położyłam z barwnikiem) znów ponczujemy, smarujemy pozostałą bitą śmietaną i połową budyniu. Układamy 3 blat, ponczujemy i smarujmy wierzch jak i boki pozostałym budyniem. Czwarty blat kroimy na drobna kosteczkę, układamy ją na wierzchu tortu i po bokach. Delikatnie dociskamy. Wkładamy do schłodzenia i podajemy.


Smacznego! i jeszcze raz wszystkiego najlepszego w dniu naszego święta kobietki!
Miłego dnia! 


ps. przepis pochodzi ze strony moje wypieki...

2 komentarze:

  1. Wspaniały!
    Mimozy kwitnące oglądałam wiele razy w Toskanii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Co do tych pięknych kwiatów, nie miałam jeszcze okazji ich zobaczyć, ale może kiedyś,,,

      Usuń