niedziela, 17 lutego 2019

Wiosenna tarta z jabłkami na orkiszowym spodzie.

Ten przepis nie jest zbyt skomplikowany, tarte robiłam jakiś czas temu a dopiero dziś ujrzał światło dzienne.
A zatem zapraszam na pyszną tarte jakich tutaj wiele...
Smacznie i szybko, to uwielbiam!


Składniki;
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki orkiszowej ciemnej Skworcu
pół szklanki cukru cynamonowego (z prawdziwym cynamonem Skworcu)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
2 jajka
pół szklanki kefiru
 
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godziny.
 
Nadzienie;
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu Skworcu
ok pół szklanki konfitury z aronii Skworcu
2-3 łyżki cukru cynamonowego Skworcu

Przygotowanie;
Jabłka obieramy a następnie kroimy w kostkę. Wsypujemy do nich cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy.  
Blaszkę do tarty(średnica 28) smarujemy masłem. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi (1/3 ciasta wcześniej odkładamy). Nakłuwamy ciasto i smarujemy konfiturą. Następnie wykładamy nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy motylki. Układamy po wierzchu ciasta.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 minut. Czas kontrolujemy. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz