poniedziałek, 23 października 2017

Potrawka z kukurydzą i dynią.

Dziś nie będę się rozpisywać, zaproszę Was po prostu na szybkie i smaczne danie. Gulasz drobiowy z dodatkiem dyni, to przecież teraz jej czas!


Składniki;
1 filet (pojedynczy z kurczaka)
pół szkl. zielonego groszku z puszki
pół szklanki kukurydzy z puszki
15 dag dyni
2 marchewki
sól, pieprz, bazylia, słodka papryka
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki oleju
 
Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju kilka minut. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę dynie i marchew w plasterki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy groszek i kukurydze. Dolewamy wodę i doprawiamy do smaku przyprawami. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, aż nie będzie grudek i wlewamy do sosu. Gęstość ustalamy według swoich upodobań. Gotujemy kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszami lub z pieczywem.

Smacznego! 
 

1 komentarz: