niedziela, 29 października 2017

Kuskus z gruszką i cynamonem a także recenzja książki - Leksykon smaków.

Biblia smaków to książka określana mianem arcydzieła, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.


Tytuł - Leksykon smaków
Autor- Niki Segnit
Wydawnictwo - Buchmann
Tłumaczenie - Piotr Art.
Ilość stron - 400
Oprawa - twarda


Każdy z nas niejednokrotnie zastanawiał się dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie?! 
Dzięki tej książce wszystko stało się jasne. Jak oczywiste jest połączenie jabłek z cynamonem tak nieco mniej oczywiste może okazać się np. połączenie szparagów z migdałami czy też jajek i anyżu. Jak się później okazuje wszystkie te produkty fantastycznie ze sobą współgrają. 

Książka podzielona jest na 16 działów. Każdy dział opisuje konkretne składniki i kombinacje z udziałem danego składnika. Autorka w każdy opis wplata swoje historie z życia, śmieszne anegdotki a także przepisy. Kiedy do moich rąk trafiła ta książka , pierwszej rzeczy której szukałam to były zdjęcia! przecież w ostatnim czasie zostaliśmy przyzwyczajeni do książek które zachęcają do kupna właśnie pięknymi zdjęciami. Jednak ich tam nie było... Zaczęłam czytać rozdział po rozdziale i książka wciągała coraz bardziej! dowiadywałam się jakie zioła i przyprawy pasują do kurczaka a jakich lepiej unikać. 




Dowiedziałam się jak przygotować pesto w stylu wietnamskim czy to ,że czasami goździki miele się z kawą szczególnie w Etiopii. Albo aby wydobyć smak dyni należy dodać gałkę muszkatołową ... Takie ciekawostki zostają w głowie i bardzo ułatwiają gotowanie!
Ta książka będzie stała w kuchni aby zawsze była pod ręką bo wiem, że skorzystam z niej jeszcze nie raz!

Za oknami jesień w pełni więc aby zachęcić Was jeszcze bardziej do kupna tej książki przygotowałam deser na bazie kaszy kuskus z dodatkiem migdałów i gruszek. Ale wiem już że aby gruszki nie smakowały jak rozgotowana rzepa należy je ugotować w winie z dodatkiem cynamonu. Jednak w tym przepisie nie będę ich gotować a jedynie karmelizować. Ten deser jest bardzo podobny do marokańskiego Seffa.

Kasza kuskus z gruszkami i migdałami.

Składniki;
garść płatków migdałowych
15 dag kaszy kuskus
4 łyżki brązowego cukru
2 gruszki
1 łyżka masła
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie;
Kaszę zalać ok. 250ml wrzącej wody. Dodać 3 łyżki cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gruszki umyć a następnie 1  pokroić w kostkę, a 2 w plastry ułożymy je jako dekoracje w pucharkach. Na patelnie dodać łyżkę masła i łyżkę cukru, wrzucić gruszki. smażymy aż będą lekko brązowe. Te pokrojone w kostkę dodajemy do kuskusu, dokładamy cynamon i płatki migdałowe.( część zostawiamy do dekoracji) Wszystko razem mieszamy i przekładamy do pucharków. Po wierzchu dekorujemy plastrami gruszek i płatkami migdałów. 


Smacznego!
Za książkę dziękuję wydawnictwu Buchmann. 

1 komentarz: