Ponoć grzyby jeszcze w lasach są , więc dziś mam dla Was pyszne pizzerki właśnie z nimi.
To co, pieczemy?
To co, pieczemy?
Składniki;
50 dag mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
ok 1 szkl. ciepłej wody
Dodatkowo;
50 dag grzybów leśnych
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ugotowane udka z kurczaka
pół szklanki zielonego groszku
bazylia, oregano, sól
15 dag sera żółtego
rukola i świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy sól, cukier i zalewamy odrobiną wody. Zostawiamy aby nieco podrosły. Po tym czasie dolewamy oliwę, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby podrosło.
Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Możemy dodać trochę ziół do smaku. Grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki i smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku, studzimy.
Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto dzielimy na porcje , wałkując długie paski. Każdy smarujemy koncentratem. Następnie kładziemy kurczaka, grzyby i posypujemy groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min.
Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści.
Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz