poniedziałek, 9 października 2017

Zupa Kitchari oraz recenzja ksiązki ZDROWE ZUPY.

Chyba nie ma osób które w mniejszy lub większy sposób nie dbały by o swoje zdrowie. To odpowiednia dieta, rezygnacja z używek, uprawianie sportu czy chociażby codzienne spacery , wszystko to robimy po to aby poczuć się lepiej.
Dzięki Wydawnictwu M co jakiś czas dzielić się z Wami będę zdrowymi przepisami na zupy, koktajle czy inne smakołyki. Dzięki nim wierzę, że ja,  jak i Wy poczujemy się lepiej i zdrowiej!

Dziś chcę przedstawić Wam książkę Zdrowe zupy. Tą wybrałam jako pierwszą ponieważ od zawsze mam słabość do zup. Uwielbiam je! 



Tytuł; Zdrowe Zupy.
Autor; Rebecca Katz, Mat Edelson
Wydawnictwo ; M
Objętość;  256 stron
Oprawa; miękka

Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne – od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze.


Książka podzielona jest na 6 rozdziałów;
1. Akcesoria do przyrządzania zup.
2. Odżywcze buliony
3. Zupy Kremy
4.Tradycyjne zupy lecznicze.
5.Dodatki do zup.
Świeże salsy do zup.


Na wstępie poznamy wszystkie akcesoria które przydadzą nam się przy gotowaniu zup. Znajdziemy informacje na temat przechowywania, zamrażania itd. Pozostałe rozdziały to cała masa wspaniałych przepisów po które ja sięgnę jeszcze nie raz. 

Ja ugotowałam indyjską zupę  Kitchari (czyli mieszanina) , gdzie od tysięcy lat praktykuję się medycynę ajurwedyjską w celu detoksykacji i poprawienia pamięci. Zupa wyszła naprawdę smaczna. Proporcje zupy ustaliłam dla swoich potrzeb, a zatem zapraszam na zupę! 

Zupa KITCHARI

Składniki;
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kolendry
1,5 łyżeczki soli morskiej (lub więcej)
pół szklanki fasoli mung
pół szklanki brązowego ryżu
5-6 szklanek bulionu lub wody
pół małego kalafiora 
2 marchewki
natka pietruszki

Przygotowanie;
Groch i ryż płuczemy i zalewamy wodą . Odstawiamy na około 8 godz. a najlepiej na całą noc. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę, następnie dorzucamy wszystkie przyprawy. Smażymy około minuty, dodajemy odsączony ryż i fasolę. Mieszamy, dolewamy wodę. Gotujemy około 20 min. Po tym czasie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę oraz kalafior. Gotujemy kolejne 20 min. do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze wody. Posypujemy natką pietruszki.


Smacznego! 

A za książkę dziękuję wydawnictwu M. 


4 komentarze: