poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Gołąbki bez zawijania.

Jeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ...


Składniki;
pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g)
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 szkl. ryżu
2 jajka
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
ok 80 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
6 łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
 
Przygotowanie;
 Kapustę oczyści z wierzchnich liści i przekroić na połowę. Jedną zetrzeć  na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełożyć do miski, połączyć z kapustą i doprawić solą i pieprzem.
 Na patelni rozgrzać  3 łyżki oliwy.
 Cebulę obrać  i drobno posiekać. Następnie zeszklić na oliwie
na bardzo wolnym ogniu i doprawić solą. Cebulę wrzucić do miski z kapustą i mięsem – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, jajka i wymieszać ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formować kule z przygotowanej masy, a potem lekko je rolujemy, tworząc jakby gołąbki.

Uformowane gołąbki obtaczamy  w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną.
Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej.  Posypać po wierzchu koperkiem lub pietruszką.


 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie te gołąbki, muszę kiedyś spróbować tylko w wersji z mięsem drobiowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chcę je zjeść................

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam ich w ten sposób chociaż nie raz widziałam podobne przepisy. Musze chyba w końcu wypróbować z młodą kapustką :)

    OdpowiedzUsuń