sobota, 19 sierpnia 2017

Kulki daktylowo amarantusowe.

Kulki mocy! cóż to za tajemnicza nazwa? internet pęka w szwach od przepisów na te zdrowe, smaczne i sycące okrągłe cuda. Sama byłam ciekawa czy tak samo dobrze smakują jak wyglądają i musze powiedzieć, że się nie zawiodłam. Polecam i Wam, wariacji jest milion a taka jest moja...


Składniki;
25 dag  suszonych daktyli bez pestek Skworcu
1 łyżka kakao Skworcu
3 łyżki wiórek kokosowych + do obtoczenia Skworcu
ok pół szklanki amarantusa ekspandowanego Skworcu

Dodatkowo;
małe papilotki  od Alfatec


Przygotowanie ;
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przynajmniej godzinę. (woda ma być na równi z daktylami, nie więcej bo nie potrzebnie obmyje całą słodycz daktyli). Po tym czasie daktyle odcedzamy, wkładamy do miski, wsypujemy wiórki oraz kakao i blendujemy na gładki krem. Na końcu wsypujemy ziarna amarantusa, mieszamy i formujemy kulki. Wkładamy na około godzinę do lodówki, następnie przekładamy do kolorowych papilotek i podajemy.




Smacznego!
ps. z przepisu wychodzi 10 kulek wielkości orzecha włoskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz