poniedziałek, 4 września 2017

Kasza jaglana zapiekana z owocami.

No i mamy wrzesień! wakacje już się skończyły, najwyższy czas zakasać rękawy i brać się do roboty! bo powiem szczerze zaległości w blogowaniu  mam bardzo dużo. Ale już wracam i dziś mam dla Was pyszną zapiekankę z owocami i kaszą jaglaną. Idealny podwieczorek kiedy za oknami szaro , buro...


Składniki;
ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej Skworcu
120 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej
1 łyżka wiórków kokosowych Skworcu
1 jajko
10 dag truskawek
10 dag jagód lub borówek amerykańskich
szczypta soli
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
masło do foremek
1 łyżka cukru
Przygotowanie;
Kaszę wysypać na patelnię, podgrzać, po czym przesypać na sitko i przelać wrzątkiem, osączyć. Mleko zagotować, dodać osączoną kaszę i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Ugotowaną kaszę wymieszać z solą, cukrem, wiórkami, kardamonem i gałką muszkatołową. Dodać rozkłócone jajko oraz skórkę cytrynową. Składniki masy wymieszać. Foremki posmarować masłem. Na dno każdej wyłożyć porcję kaszy z dodatkami, następnie po trochę oczyszczonych owoców i dopełnić kaszą. Na wierzch rozłożyć resztę owoców i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temp. 160 stopni C. ok. 35 min.

Ps. Owoce mogą być mrożone.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz