wtorek, 13 czerwca 2017

Wątróbka w marynacie marokańskiej z zielonym groszkiem.

Wątróbka...  jedni ją uwielbiają a inni nie znoszą! ta przygotowana w marokańskiej marynacie wychodzi mięciutka i krucha. Wręcz idealna.
Polecam!
Inspiracje znalazłam tutaj.



Składniki;
40 dag wątróbki drobiowej
1 pomidor bez skórki
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek

Marynata;
100 ml wody
50 ml oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
2 przeciśnięte ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy mielonej Skworcu
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chili Skworcu
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu
pół łyżeczki kolendry mielonej Skworcu
szklanka zielonego groszku
sól do smaku himalajska Skworcu

Przygotowanie;
Wątróbkę oczyszczamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą a następnie wkładamy do niej wątróbkę, zostawiamy na około pół godziny. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojone obie cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekanego pomidora bez skórki. Co chwilę mieszamy. Dodajemy wątróbkę razem z marynatą i dusimy około 25- 30 min. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Na samym końcu dodajemy zielony groszek a także doprawiamy solą. Mieszamy i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz