poniedziałek, 12 czerwca 2017

Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym.

Tortelloni czy tortellini? mogłoby się wydawać , że w jednym z tych wyrazów z pewnością jest błąd. Otóż nie! tortellini to małe włoskie pierożki nadziane farszem mięsnym lub  serowym na bazie parmezanu. Tortelloni natomiast to nieco większe pierożki niż tortellini nadziewane zazwyczaj farszem szpinakowym z dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki  firmie  HILCONA, W ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe!  Szczerze mówiąc ja unikam takich gotowych dań ponieważ ich skład nieco mnie przeraża. W tych produktach żadnego "E" nie znalazłam więc w zupełności ufam producentowi, że po prostu go tam nie ma! A produkty są smaczne, pachnące i mogę szczerze je polecić!


Składniki;
25 dag tortelloni z grillowanymi warzywami, serem i oliwą z oliwek Hilcona
200 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
pół pęczka botwinki razem z burakami
2-3 łyżki pestek dyni
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie;
Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy tortelloni i chwilkę dusimy. Do momentu aż pierożki będą ciepłe.
Danie wykładamy na talerze, posypujemy pestkami i gotowe!
Smacznego!



Ps. Na stronie producenta znajdziecie informacje na temat loterii. Zbierajcie kody z pudełek a potem wymieniajcie na bardzo przydatne akcesoria kuchenne ;-)

Miłego dnia!


1 komentarz:

  1. Nie jadłam ich, ale sobie narobiłam smaka teraz! Będę szukać w sklepie! Dam znać jak zrobię :D

    OdpowiedzUsuń