sobota, 17 czerwca 2017

Sernik z truskawkami na ciasteczkowym spodzie.

Serniki lubię bardzo i pewnie nie tylko ja! teraz sezon na truskawki więc powstał pyszny sernik właśnie z nimi. Koniecznie spróbujcie!


Składniki;
75 dag twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
3 jajka
ok 20 dag truskawek
 
Spód;
10 dag herbatników
10 dag krakersów
5 dag masła
 
Przygotowanie;
W malakserze kruszymy herbatniki i krakersy. Przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy.  Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem, na dno wykładamy pokruszone ciastka. Ugniatamy dobrze łyżką. Wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę.
Do miski przekładamy twaróg, blendujemy chwilę aż będzie gładki. Dodajemy cukier, jajka, budyń a także cukier waniliowy. Blendujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Truskawki myjemy, odsączamy i kroimy na pół lub na plasterki. Układamy dekoracyjnie na wierzchu, delikatnie wciskając w masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 min w 170C.
Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
Ps. Do sera nie dodałam żadnego tłuszczu. Dzięki temu sernik jest mniej kaloryczny ale także bardziej zbity (twardy). Jeśli chcecie bardziej miękki wtedy można dodać ok 10 dag rozpuszczonego (przestudzonego) masła.

4 komentarze: