wtorek, 30 sierpnia 2016

Ketchup z cukinii.

Cukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie wpadł mi w oczy przepis na ten domowy ketchup, wyszedł wspaniały.
Kto robił czekam na opinie a kto przepis widzi pierwszy raz może się skusi i wypróbuje?!


Składniki;
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
1 i 3/4 szkl. cukru kryształu
3/4 szkl. octu 10%
40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki)
3 łyżki soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki

Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych

Przygotowanie;
Jeśli używamy dużej cukinii należy wydrążyć środek. Cebulę obieramy i razem z cukinią ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 3 godz. aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Jeśli wody jest dość dużo wtedy część odlewamy, ponieważ ketchup będzie zbyt rzadki. Przekładamy cukinię do garnka i smażymy na małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min.
Gotowe!


Smacznego!

niedziela, 21 sierpnia 2016

Majerankowa ciecierzyca do chrupania.

Dziś mam dla Was pyszną i co najważniejsze szybką przekąskę! idealna do wieczornego chrupania przed tv lub po prostu do piwka ;-)

Do przygotowania przekąski użyłam produktów ze sklepu LIDL POLSKA.


Składniki;
słoik ciecierzycy (do kupienia w sklepie LIDL)
kilka kropli sosu chili ( do kupienia w sklepie LIDL)
sól, majeranek do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek (do kupienia w sklepie LIDL)

Przygotowanie;
Ciecierzycę należy odcedzić na sitku, Do miski wlać oliwę, dodać przyprawy, dorzucić ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Aby kuleczki dokładnie się pokryły ziołami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę. Piec w temp. 180C około 30 min. Do momentu aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiąca.
Ciecierzyca ze słoika ma przewagę ponieważ jest gotowa do użycia. Gdybyśmy użyli ciecierzycy z torebki należałoby ją moczyć przez kilkanaście godzin i dopiero gotować.


Smacznego !                                                                                                                         


czwartek, 18 sierpnia 2016

Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami.

Zupa pomidorowa to taki klasyk w moim domu. Co jakiś czas staram się ją urozmaicać i dodawać inne składniki. Ten przepis znalazłam wertując stare czasopisma. Nie powiem - trochę mnie zaciekawił bo i połączenie składników wyjątkowe. Obawiałam się smaku,  ale niepotrzebnie.


Dodatkowo zostałam wyróżniona i dostałam paczkę z produktami ze sklepu LIDL.
W czasie gdy trwał tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej ja chodziłam po górach a paczka gdzieś tam na mnie czekała. Po powrocie do domu było ogromne zaskoczenie ,ze tym razem Lidl pomyślał o mnie! Mino iż już po ww. tygodniu w sklepach  ja nadal mogę się cieszyć tymi wspaniałymi produktami SOL&MAR i przygotowywać pyszne dania!



Składniki;
2.5 litry bulionu ( ja użyłam z kaczki)
1 duża cebula
2 zielone papryki
3 ząbki czasnku
5 pomidorów śliwkowych
4 łyżki oliwy z oliwek  -  do kupienia w LIDL POLSKA
pół łyżeczki chili   - do kupienia w LIDL POLSKA
sól, pieprz, oregano, majeranek do smaku
10 - 15 dag bagietki pokrojonej w kostkę
grzanki pomidorowe - do kupienia w LIDL POLSKA
szklanka passaty pomidorowej

Przygotowanie;
Cebulę posiekać w kostkę, paprykę oczyścić także pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę , starty czosnek a także pokrojoną papryką, Smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem.
Bagietkę dodać do warzyw a następnie zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami.
Podawać z grzankami.
Ja wybrałam grzanki z oregano i pomidorami Z LIDL POLSKA. Otwieram torebkę i gotowe!


A to zawartość paczki od LIDL POLSKA.




Smacznego!

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Bananowo owsiane ciasto fit.

Owsiano bananowe ciasto jest idealne dla osób które dbają o sylwetkę. Jest dosyć syte więc w zupełności wystarczy nam jeden kawałek. Bananowa słodycz dodatkowo zachęca do wypróbowania. To co spróbujesz?!


Składniki;
3 dojrzałe banany + jeden do dekoracji
3/4 szkl. mąki razowej (może być tez inna)
1 szkl. płatków owsianych
7 łyżek cukru
pół szklanki posiekanych bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki)
100 ml naturalnego jogurtu
1 jajko
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
Przygotowanie;
Trzy banany zmiksować z blenderze na gładką masę lub widelcem. W jednym naczynku połączyć mokre składniki czyli ; jogurt, banany, jajko , oliwę a w drugim składniki suche ; mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, bakalie i kakao.  Mokre składniki mieszamy widelceam aby roztrzepać dokładnie jajko , następnie mieszamy ze składnikami suchymi. Masę przelać do keksówki lub innej małej blaszki. Na wierzchu ułożyć pociętego w cienkie paski banana. Piec przez około 60 min w temp. 180C.


 Smacznego!

A przepis znalazłam tutaj ;-)


środa, 10 sierpnia 2016

Paglia e fieno.

Wakacje to taki czas kiedy w domu właściwie mnie brak, jednak jak już się w nim pojawie wtedy koniecznie muszę coś ugotować pysznego.
Tym razem, smaczne a co najważniejsze szybkie danie makaronowe.
Zapraszam!

Paglia e fieno to w dosłownym tłumaczeniu nic innego jak "słoma i siano" a to wszystko za sprawą koloru składników.


Składniki;
20 dag makaronu spaghetti
2 łyżki masła
1,5 szkl zielonego groszku
200 ml śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
40 g świeżo startego parmezanu, dodatkowo kilka płatków do podania
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej



Przygotowanie;
Nastawiamy wodę na makaron, solimy i wlewamy łyżkę oliwy. Po zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki.




Smacznego!