środa, 10 sierpnia 2016

Paglia e fieno.

Wakacje to taki czas kiedy w domu właściwie mnie brak, jednak jak już się w nim pojawie wtedy koniecznie muszę coś ugotować pysznego.
Tym razem, smaczne a co najważniejsze szybkie danie makaronowe.
Zapraszam!

Paglia e fieno to w dosłownym tłumaczeniu nic innego jak "słoma i siano" a to wszystko za sprawą koloru składników.


Składniki;
20 dag makaronu spaghetti
2 łyżki masła
1,5 szkl zielonego groszku
200 ml śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
40 g świeżo startego parmezanu, dodatkowo kilka płatków do podania
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej



Przygotowanie;
Nastawiamy wodę na makaron, solimy i wlewamy łyżkę oliwy. Po zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz