sobota, 30 kwietnia 2016

Drożdżowa strucla z serem.

Weekend majowy już właściwie się zaczął , niektórzy wyjechali trochę odpocząc ale większość pewnie została w domu. To dla Was mam dziś przepyszną drożdżówkę! robi się ekspresowo, a jak smakuje....




Składniki;
35 dag mąki pszennej
15 g drożdży
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
5 dag masła
 
Nadzienie;
25 dag sera twarogowego
torebka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
 
białko do posmarowania strucli


 
Przygotowanie;
Mleko lekko podgrzać, następnie dodac do niego pokruszone drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić az drożdze podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
 
Ser mieszamy z cukrami, żółtkami aż składniki się dobrze połaczą ze sobą. Kiedy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnice. Dzielimy na dwa kawałki. Chwilkę jeszcze wyrabiamy a następnie formujemy prostokąt. Który nacinamy po każdej stonie, tworząc paseczki ,  środek zostawiamy w całości a na niego wykładamy połowę farszu. Następnie wałeczki zaplatamy na przemian. Tworząc warkocz. (najlepiej robić to na papierze do pieczenia bo później źle jest strucle przenieść na brytfannę.)
To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Strucle odstawiamy jeszcze na około pół godziny, a przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180C około 30 min. Jednak należy kontrolować aby ciasto się nie spaliło.

Smacznego!


A tutaj wykonanie;






czwartek, 28 kwietnia 2016

Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi. Smaczna że Łoooo.....

Dzisiaj zapraszam Was na zupę pomidorową, kto jej nie lubi?! pomidorowa to taki klasyk i zupa numer jeden myślę w nie jednej rodzinie. U mnie na pewno.
Dzisiejsza pomidorowa jest troszkę inna niż zazwyczaj bo z płatkami owsianymi.
Zatem zapraszam bo jest smaczna że Łooooo.....




Składniki;
3 kurze skrzydełka
liść laurowy. ziele angielskie, sól, pieprz, (ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 puszka pomidorów Łowicz
2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz
3/4 szkl. płatków owsianych
natka pietruszki lub szczypiorek





Przygotowanie;
Mięso myjemy i zalewamy wodą. Wrzucamy obrane marchewki, pietruszkę, cebulę. Dodajemy także ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Do rosołu dodajemy pomidory z puszki (jeśli są w całości to należy je pokroić w kostkę) koncentrat pomidorowy, starty czosnek i doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut. Płatki owsiane płuczemy w zimnej wodzie a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 min. aby płatki się nie rozpadły i nie powstała mało apetyczna "ciapa". Jeśli zupa jest za gęsta wtedy możemy dolać wody. Gęstość zupy dopasowujemy do swoich preferencji smakowych. Gdy zupa już jest gotowa dodajemy pokrojone warzywa.
Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.




Smacznego!

                                           Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku ;-)
Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

wtorek, 26 kwietnia 2016

Krem porowo ziemniaczany z chrupiącą szynką.

 Dziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam...
 
 
 
Składniki;
2 duże pory ( tylko białą część)
30 dag ziemniaków
2 łyżki śmietany
1 cebula
3 skrzydełka
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
kilka plastrów szynki
2-3 łyżki oleju
 
 
Przygotowanie;
Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy i ziele. Gotować do miękkośći. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pory. Smażyć chwile (kilka plastrów pora odłożyć do dekoracji) dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie dodać do zupy. Jeśli mięso jest miękkie myjąc i zużyć do innych celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest za mało uzupełniamy wodą. Kiedy ziemniaki są miękkie, zupe blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę.
Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju. Zupe dekorujemy  szynką oraz plastrami pora. Do zupy  możemy podać dodatkowo grzanki.
 

 


Smacznego!

 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Naleśnikowe sakiewki z cukiniowym farszem.

 Dzisiaj zapraszam na naleśnikowe sakiewki, przepis dość długo zalegał w archiwum więc czas go w końcu opublikować. Zapraszam i miłego dnia!
 
 
Składniki na naleśniki;
1.5 szklanki mąki
1.5 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
 
Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki a następnie je usmażyć.
 
Składniki na farsz;
2 niewielkie cukinie
2 małe cebule
ok 5 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 parówki
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, majeranek
kilka łodyżek szczypiorku
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
 
Przygotowanie;
Cukinię umyć ale nie obierać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrac i posiekać razem z czosnkiem. Masło włożyć na patelnie a na nim podsmażyć cebule i czosnek. Dodać pokrojone parówki a następnie pokrojoną cukinie i i pomidory. Dusić kilka minut aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Dokładnie wymieszać i nakładać farsz na środek naleśników a następnie delikatnie "zbierać" do góry i zawiązać szczypiorkiem. Podawać na ciepło
 


 


Smacznego!

sobota, 23 kwietnia 2016

Kurczak pepper masala.

Kolejny przepis który nawiązuje do kuchni indyjskiej. Może przygotujecie na jutrzejszy obiad?!
Polecam!


Składniki;
kg. pałek z kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki  kminku
1 łyżeczka przyprawy garam masala
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Przygotowanie;
Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala) i chwile smażymy do momentu az nabiorą ciemniejszego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie ściągamy z patelni i rozcieramy je w moździerzu a jeśli nie mamy to w miseczce dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował.
Podawać z ryżem,  kaszami lub ziemniakami.




Smacznego!



piątek, 22 kwietnia 2016

Curry z indykiem i kolorową papryką.

Dziś zapraszam na danie które wywodzi się z Indii. Moje danie to raczej Polska wersja ;-) ale z orientalną nutą.
Nie wiele osób wie, że Indie i Bollywood to coś co bardzo lubię ....

A zatem zapraszam !



Składniki;
30 dag filetu z indyka
1 czerwona i zielona papryka
2 woreczki ryżu
pół łyżeczki kurkumy
2 sparzone pomidory bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy garam masala
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku
2 łyzki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu ajvar


Przygotowanie;
Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól, pieprz, odrobina kurkumy, słodka i ostra papryka)Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.  Następnie przekładamy do garnka, wlewamy ok pół szkl, ciepłej  wody lub rosołu i dusimy. W trakcie jeśli woda wyparowuje należy ją uzupełniać.  Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oraz pokrojone papryki które wcześniej można chwilę podsmażyć na patelni. Dusimy do miękkośći. Pod koniec gotowania dodajemy ajvar i  jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z ryżem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do wody możemy dodać troszkę kurkumy aby zabarwiła ryż na żółto. Wodę także solimy.



Smacznego!


czwartek, 21 kwietnia 2016

Ciasto orzechowa kora.

To ciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas!
Weekend niebawem!

Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi, Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-)



Składniki;
8 białek
1 żółtko
pół szklanki cukru
35 dag orzechów włoskich
10 dag rodzynek
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa;
sok z 1 puszki brzoskwiń ( 820g)
2 szkl. wody
20 dag miękkiego masła
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 płaskie łyżki mąki pszennej
7 żółtek

Dodatkowo;
2 pudełka delicji brzoskwiniowych
puszka brzoskwiń (820g)
2 galaretki brzoskwiniowe
80 ml. mocnej kawy
50 ml. spirytusu


Przygotowanie;
Zmielone orzechy łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do nich przelane wrzątkiem i osuszone rodzynki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtko i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy połączone wcześniej suche składniki i miksujemy tylko do chwili aż wszystko się połączy.
Masę dzielimy na 2 części i pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (25x35) w 160 stopniach przez około 30 minut .Oba blaty odstawiamy do wystygnięcia.
Syrop z brzoskwiń łączymy ze szklanką wody oraz cukrem i zagotowujemy.Pozostałą wodę, budynie, żółtka oraz mąkę miksujemy ze sobą mikserem i wlewamy do gotującego się soku. Stale mieszając doprowadzamy budyń do wrzenia, a następnie zdejmujemy go z palnika, przelewamy do miski, przykrywamy szczelnie folią i studzimy do temperatury pokojowej.
Miękkie masło miksujemy do czasu aż powstanie jasna, puszysta masa, do której dodajemy po łyżce budyniu. Masa jest gotowa kiedy jest jednolita, gładka i puszysta. Z masy odkładamy 3 czubate łyżki kremu, a resztę dzielimy na dwie części.
Pierwszy placek układamy w blaszce i rozsmarowujemy na nim pierwszą część kremu.Biszkopty Delicji zamaczamy w kawie wymieszanej ze spirytusem i układamy je na masie czekoladą do spodu, delikatnie wciskając w krem. Następnie biszkopty przykrywamy drugą porcją masy na której układamy drugi placek ciasta i dość mocno dociskamy go do reszty ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej masę, należy zalepić  wszystkie szczeliny między ciastem a formą, chodzi o to aby później galaretka nie spłynęła z ciasta.Na cieście układamy lekko zachodzące na siebie plastry brzoskwiń i wstawiamy je do lodówki na około 2-3 godziny. 
W czasie kiedy ciasto się chłodzi, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i studzimy. Zimne a właściwie już lekko tężejące delikatnie wylewamy na cisto i wstawiamy je ponownie do lodówki, tym razem na całą noc.



Ciasto przed podaniem najlepiej wyjąć wcześniej, smakuje wybornie kiedy nabierze już pokojowej temperatury ;-)



Smacznego!

wtorek, 19 kwietnia 2016

Sałatka z rukolą , truskawkami, pomidorkami...

Dziś kolejna sałatka z dodatkiem owoców, padło na truskawki. Smakuje naprawdę dobrze!
A zatem smacznego!


Składniki;
15 dag rukoli
garść pomidorków koktajlowych
15 dag truskawek
10 dag sera feta

Sos;
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
odrobina soli i pieprzu
2 łyżeczki octu jabłkowego

Przygotowanie;
Rukole, pomidorki i truskawki myjemy. Następnie na talerzu rozkładamy rukolę , pomidorki i truskawki kroimy na mniejsze cząstki, ser kroimy w kostkę. Układamy na sałacie. Składniki sosu mieszamy ze sobą , polewamy sałatkę tuż przed podaniem.



Smacznego!

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką.

Rogaliki robi się bardzo szybko jednak trzeba swoje odczekac, lubię czasami tak się pobawić...
dodatkowo robię miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają z ubiegłego roku! do dzieła!




Składniki;
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
60 g masła
2 czubate łyżki cukru
2 jajka
mały słoik marmolady z mirabelek

jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie.
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie  ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinke mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką.
Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje.
Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek, ale można użyć jakie bądź, a następnie zawijam w kształt rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem.

Składniki na kruszonkę.
3 łyzki cukru
4 łyzki mąki
2 łyzki masła
torebka cukru z prawdziwą wanilią


Wszystkie składniki rozetrzeć ze sobą w palcach tworząc kruszonkę.

Kiedy rogale już nam trochę podrosną wtedy smarujemy je roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy około 25 - 30 min. Do momentu aż się ładnie zezłocą.



A tutaj przed pieczeniem.


Tutaj rogaliki nadziane były dżemem wieloowocowym.





Smacznego!

sobota, 16 kwietnia 2016

Domowa wędlina z indyka.

Coraz częściej słyszę , że większość z Was przygotowuje wędlinę w domu. Ja też postanowiłam się za to zabrać i zobaczcie co mi wyszło?!
Wyszło pysznie więc i Wam polecam. Robi się właściwie sama a później smakuje wyśmienicie!

Inspirację zaczerpnęłam od Kasi.



Składniki;
1 kg filetu z indyka
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
ok. 2 łyżki wody


Przygotowanie;
Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku do chwili aż składniki połączą się i będą płynne. Mięso obwiązujemy grubą nitką aby nadać mu odpowiedni kształt i przekładamy do miski. Zalewamy je przestudzoną marynatą w której obtaczamy mięso z każdej strony. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 12-24 godziny. Po tym czasie marynatę odlewamy z miski i łączymy ją z 120 ml. wody. Mięso przekładamy do keksówki i zalewamy je połową marynaty a drugą połową polewamy mięso podczas pieczenia co jakiś czas.
Pieczemy około 70 min w 180C.




Smacznego!



czwartek, 14 kwietnia 2016

Sałatka z serem feta i mango.

Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę! sezon bikini chyba czas zacząć - zatem czas na lekkie dania.
Kto chętny?





Składniki;
15 dag rukoli
1 dojrzałe mango
10 dag sera feta  

Sos;
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
odrobina soli i pieprzu
2 łyżeczki octu jabłkowego
Przygotowanie;
Sałatę umyć i wyłożyć na talerz, mango i ser pokroić w kostkę. Ułożyć na  wierzchu. Składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą , polać sałatkę tuż przed podaniem.

Podawać z grzankami.


Smacznego!


wtorek, 12 kwietnia 2016

Sernik Straciatella.

Jakiś czas temu dostałam słodką i pachnącą paczkę od Delecty. Były w niej same cuda dzięki którym jeszcze przez długi czas będę przygotowywać pachnące i zapewne pięknie wyglądające ciasta i desery.

Ciasto które zaraz Wam przedstawię upiekłam także z myślą o  konkursie PIECZ... OT TAK...PROSTO Z SERCA....
Jednak ciasto przede wszystkim powstało dla moich świątecznych gości. Chciałam ich czymś zaskoczyć dodając do naszej polskiej tradycji trochę nowoczesności i też trochę tradycji z innych krajów, która nie wszystkim się podoba szczególnie osobom starszym - jednak moi goście byli zachwyceni.
Sernik w stylu włoskim okazał się strzałem w 10! nie był zbyt słodki a to za sprawą gorzkiej czekolady której użyłam do polewy oraz do sera.
Ten wypiek dedykowany był dla panów którzy nie bardzo przepadają za ciastami od których podczas świąt czy innych imprez okolicznościowych stoły się uginają. Tłumacząc się ,nie dziękuję - nie przepadam za słodkim! Tym razem było inaczej! ciasto bardziej przypadło do gustu panom, więc chyba odkryłam idealny wypiek na męską imprezę!
Zapewne upiekę je nie raz i pewne jest ,że zrobię to... OT TAK.... PROSTO Z SERCA....



Składniki na ciasto;
15 dag masła
20 dag mąki
2 łyżki kakao
10 dag cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Składniki na masę serową;
kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta
10 dag masła
15 dag cukru pudru
1 op. budyniu śmietankowego
1 przyprawa do sernika Delecta
15 dag gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach

Składniki na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (20 dag)
100 ml. śmietanki kremówki
5 dag masła


Przygotowanie;

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około poł godz.
Jajka ubijamy z cukrem na puch i dodajemy je do sera. Dodajemy także miękkie masło, budyń w proszku i przyprawę do sernika. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy mikserem. Czekoladę ścieramy na tarce i także dodajemy do sera.
Foremkę o wymiarach 28x15 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Z pierwszej formujemy cienkie wałeczki o długości foremki. Układamy je na dnie, jeden obok drugiego. Następnie wylewamy masę serową a na masie układamy wałeczki zrobione z drugiej połowy ciasta.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 10 min, a następnie temperaturę zmniejszamy do 160C i pieczemy jeszcze około godziny. Kiedy sernik ostygnie polewamy go polewa z gorzkiej czekolady.




Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku  - PIECZ...OT TAK...PROSTO Z SERCA... Z DELECTĄ!


Piecz... ot tak... prosto z serca!

sobota, 9 kwietnia 2016

Aksamitny mus z kaszy manny.

Na taką pogodę jak dziś - ten mus będzie idealny!
Można go zjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?!


Składniki na 3-4 porcje;
350ml wody +100 ml
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki śmietany 18%
torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo;
jabłko
2 łyżki miodu
 
Przygotowanie;
Wodę zagotować razem z 2 łyżkami cukru. Kaszę manna zalać 100 ml. wody i dokładnie wymieszać w kubku. Następnie wlać do gotującej się wody i gotować około 7 min. ciągle mieszając. W miseczce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy kaszka już będzie kleista zdjąć z ognia aby chwile przestygła. Kasze chwile mieszać widelcem aby stała się lekko puszysta a następnie wymieszać z posłodzoną śmietaną. Mus przelać do pucharków.
Jabłko pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwile podsmażamy z każdej strony. Jabłkami dekorujemy desery.

 



Podajemy na ciepło lub na zimno w formie leguminy.

sobota, 2 kwietnia 2016

Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami...

Za oknami świeci słońce, zapowiada się piękny dzień!
Zatem proponuję szybki obiad i na spacer!

Składniki;
20 dag pomidorów koktajlowych
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego
1 cebula
3 żabki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. szklanka białego ryżu
1 łyżka octu jabłkowego
20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych)
sól, pieprz, zielona pietruszka
 
Przygotowanie;
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pomidorki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz łyżka miodu i chwile smażymy aż pomidorki lekko się przyrumienią.
Zdejmujemy je z patelni a wrzucamy na nią posiekaną cebule i czosnek, Wlewamy pozostałą oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki i lekko kleisty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dolewamy także ocet jabłkowy.
Na samym końcu wrzucamy pomidorki i krewetki. Delikatnie mieszamy do chwili aż się dobrze podgrzeją i podajemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!

piątek, 1 kwietnia 2016

Naleśniki z serem i kajmakiem.

Dziś PRIMA APRILIS! ja zamiast żartu zostawię Wam przepis na pyszne naleśniki z nadzieniem serowym z dodatkiem kajmaku. Chociaż niektórzy rzeczywiście moją propozycję mogą potraktować jako żart bo danie jest banalnie proste. ;-)
Zatem zapraszam!
Miłego dnia kochani!



Składniki;
2 szkl, maki pszennej
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
2 łyzki cukru
 
Odrobina oleju do smażenia 
kostka sera białego (30 dag)
mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa)
 
Przygotowanie;
Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut.
Ser za pomocą miksera wymieszać z masą krówkową.
Naleśniki smażyć na rumiano z każdej strony. Następnie smarować je masą i zrolować. Podawać na ciepło.




Smacznego!