czwartek, 28 kwietnia 2016

Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi. Smaczna że Łoooo.....

Dzisiaj zapraszam Was na zupę pomidorową, kto jej nie lubi?! pomidorowa to taki klasyk i zupa numer jeden myślę w nie jednej rodzinie. U mnie na pewno.
Dzisiejsza pomidorowa jest troszkę inna niż zazwyczaj bo z płatkami owsianymi.
Zatem zapraszam bo jest smaczna że Łooooo.....




Składniki;
3 kurze skrzydełka
liść laurowy. ziele angielskie, sól, pieprz, (ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 puszka pomidorów Łowicz
2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz
3/4 szkl. płatków owsianych
natka pietruszki lub szczypiorek





Przygotowanie;
Mięso myjemy i zalewamy wodą. Wrzucamy obrane marchewki, pietruszkę, cebulę. Dodajemy także ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Do rosołu dodajemy pomidory z puszki (jeśli są w całości to należy je pokroić w kostkę) koncentrat pomidorowy, starty czosnek i doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut. Płatki owsiane płuczemy w zimnej wodzie a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 min. aby płatki się nie rozpadły i nie powstała mało apetyczna "ciapa". Jeśli zupa jest za gęsta wtedy możemy dolać wody. Gęstość zupy dopasowujemy do swoich preferencji smakowych. Gdy zupa już jest gotowa dodajemy pokrojone warzywa.
Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.




Smacznego!

                                           Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku ;-)
Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz