sobota, 23 kwietnia 2016

Kurczak pepper masala.

Kolejny przepis który nawiązuje do kuchni indyjskiej. Może przygotujecie na jutrzejszy obiad?!
Polecam!


Składniki;
kg. pałek z kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki  kminku
1 łyżeczka przyprawy garam masala
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Przygotowanie;
Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala) i chwile smażymy do momentu az nabiorą ciemniejszego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie ściągamy z patelni i rozcieramy je w moździerzu a jeśli nie mamy to w miseczce dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował.
Podawać z ryżem,  kaszami lub ziemniakami.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz